Salarii uriaşe în instituţiile bugetare sălăjene

Deşi legislaţia în vigoare obligă instituţiile publice să afişeze la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, de două ori pe an, lista tuturor funcţiilor plătite din fonduri publice, prea puţine din judeţul Sălaj par să ţin cont de aceste prevederi.

Potrivit Legii nr. 153/2017, pentru a se asigura transparenţa veniturilor salariale, „toate autoritățile și instituțiile publice vor publica la sediul propriu și pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, și vor menține publicată o listă a tuturor funcțiilor din autoritățile sau instituțiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele: salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia; orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora; orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora”.

Nerespectarea acestei obligaţii se sancționează de către Inspecţia Muncii cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, mai spune legea.

Lefurile mai marilor din învăţământul sălăjean

Până la redactarea acestui articol, doar Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Prefectura Sălaj şi Primăria Zalău au afişat pe site-urile proprii salariile lucrătorilor. Conform documentelor făcute publice, şefa ISJ Sălaj, Maria Pop, a încasat la finele lunii septembrie, drepturi salariale brute în valoare de 11.287 de lei, din care 9.150 de lei reprezintă salariul de bază, iar diferenţa, gradaţia de merit. Ajuncţii său erau remuneraţi fiecare cu peste 10.000 de lei brut, în timp ce inspectorii şcolari de specialitatea aveau între 9.200 şi 10.200 de lei.

La AJPIS Sălaj, directorul executiv Mircea Pop primeşte un salariu de 5.643 de lei, în timp ce inspectorii din instituţie sunt răsplătiţi cu sume cuprinse între 2.600 şi 6.200 de lei.

Salarii, sporuri, normă de hrană şi vouchere

Cel mai bine plătit din Primăria Zalău este edilul Ionel Ciunt, care, conform tabelului de pagina de internet a instituţiei, are un salariu de bază de 17.100 de lei, la care se adaugă 4.275 de lei, conform art. 16, alin. 2 din Legea 153/2017, ce prevede că „indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor/viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25 la sută”.

Îi urmează cei doi viceprimari, Teodor Bălăjel şi Fazakas Nicolae, fiecare cu 15.200 de lei şi un spor de 3.800 de lei, acordat în baza aceluiaşi articol de lege. Secretarul municipiului câştigă peste 10.000 de lei, un director executiv primeşte 9.800 de lei, în timp ce pentru un şef serviciu, salariul de bază este de 8.500 de lei. Documentul amintit conţine şi o notă, în care se aminteste de voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei la care are dreptul fiecare angajat, dar şi că secretarul municipiului şi personalul din Aparatul de specialitate al primarului şi de la Evidenţa persoanelor beneficiază de un spor de condiţii periculoase/vătămătoare de 10 la sută. De asemenea, personalul care exercită control financiar preventiv primeşte o majorare salarială tot de 10 la sută, în timp ce personalul din echipele de proiect beneficiază de un spor de până la 30 la sută, în funcţie de numărul orelor alocate pentru activităţile proiectului.

Prefectul Florin Florian a câştigat la final de august un salariu de bază de 17.100 de lei, la care se adaugă norma de hrană de 32 lei/zi şi voucherele de vacanţă de 1.450 de lei. Subrefectul Vegh Alexandru a fost remunerat cu un salariu de bază de 14.250 de lei, plus norma zilnică de hrană şi voucherele, în timp ce directorul de cancelarie, Dan Chiş, a primit 6.755 de lei salariu de bază, un spor de condiţii vătămătoare de 10 procente, norma de hrană de 25 lei/zi, precum şi voucherele.

Mulţi nu au respectat termenul legal

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sălaj a postat, în august 2018, un tabel cu minimul şi maximul veniturilor salariale nete achitate personalului din instituţie, ce conţine patru poziţii: personal contractual, funcţionari publici, ofiteri poliţie şi agenţi de poliţie, funcţii cu sau fără comandă. Potrivit tabelului în cauză, cea mai mare leafă din IPJ revine unui ofiţer de poliţie cu funcţie de conducere, care a câştigat în august 2018 un salariu net 7.661 de lei.

În lista instituţiilor care au omis publicarea veniturilor salariale cu respectarea termenului de 30 septembrie 2018 intră Consiliul Judeţean Sălaj, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia de Sănătate Publică, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, al căror ultim anunţ pe marginea subiectului datează din martie 2018. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi Direcţia Agricolă nu şi-au mai făcut publice salariile conform Legii 153, din luna septembrie a anului trecut.

Site-urile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj şi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu sunt funcţionale, în timp ce la APIA, Garda de Mediu, Protecţia Consumatorilor şi Direcţia pentru Cultură există informaţii doar cu situaţia de la nivel central.

Alte articole

9 Thoughts to “Salarii uriaşe în instituţiile bugetare sălăjene”

 1. Anonim

  Numai nu inteleg norma de hrana la bugetarii astia si maiales pt un salariu de 17000lei.La privat primesti un bon de 15 lei pt.ziua lucrata si atat.

 2. Anonim

  Incredibil unde s a ajuns. Incredibil unde ne-au adus. Iar eu muncesc in ture la patron si abia supravietuim!

 3. Conditii vatamatoare la cancelaria prefectului?!

  Adica ce-i vatamator in ce munceste feciorul ala?!
  Mai degraba, toti astia de au salarii care se apropie binisor de 2000 eur/luna, ar trebui sa fie incadrati la conditii de munca penibile (pentru ca este de-a dreptul penibil intr-o Romanica unde aproape jumatate din populatie traieste la limita saraciei, unii sa huzureasca pe banii statului).

 4. Anonim

  da , dar ei sunt numiti politic, pe cant cei care muncesc pentru a face bani pentru „cei alesi” nu primesc mai nimic !
  p.s. ce e chestia aiai cu norma de hrana la prefect, subprefect?

 5. Anonim

  a fost concurs la CURTEA DE CONTURI si examenul scris a fost luat de cine stie, dar urmeaza exemenul ” de sustinere politice” si aici se face marea selectie a viitorilor experit de la Curtea de Conturi !
  oare cati ati stiut de acest concurs? ma refer la cei buni, care daca ar fi fost pe bune, ar fi avut o sansa

 6. Anonim

  I ati uitat pe sefii INCULTURII judetene, cu salarii de 8 -9 mii de lei salariu. Cei mai multi salajeni se zbat in saracie isi trimit copiiisi sobolanii astia ne ridin nas cu aceste remuneratii nemeritate si pensii asemenea. Bata i Dumnezeu!

 7. Contribuabil revoltat

  Edilul Ionel Ciunt-17.100 de lei, la care se adaugă 4.275 de lei;
  Teodor Bălăjel şi Fazakas Nicolae, fiecare cu 15.200 de lei şi un spor de 3.800 de lei.
  Incredibil si revoltator! Cu ce este peste normal s-ar putea amenaja cate o strada! Salarii nesimtite cum ar zice Boc!
  Ar trebui sa-si saptamanal programul de lucru si ce au realizat din ce si-au propus!

 8. Remus

  Suntem slabi,ăsta -i adevărul. Ne lamentam,ne oripilam si trecem mai departe. Sunt totuși bani publici. N-o sa-si revizuiască ei salariile in urma reacțiilor noastre, stați liniștiți, au obrazul suficient de abraziv. Rușinea si bunul simt nu le sunt caracteristice. Totul e normal pentru ei,totul li se cuvine doar ei si -au stabilit singuri veniturile.
  Sa trecem la acțiune, sa le aratam tuturor cine ne conduce si cât ne costă acești stimabili.Puneți voi ghilimelele.

Leave a Comment