Sălajul, sufocat de mașini!

În Sălaj sunt înmatriculate peste 100.000 de vehicule, potrivit datelor puse la dispoziție de Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Sălaj. Din cele peste 107.000 de vehicule, peste 80.000 sunt autoturisme. Numărul mașinilor a înregistrat o creștere bruscă în ultimii ani pe teritoriul județului Sălaj, cele mai multe aflându-se pe raza orașelor, în special în municipiul Zalău.

În privința mașinilor electrice, datele sunt clare. În județ sunt înregistrate 20 de autoturisme care funcționează cu energie electrică, o motocicletă și 20 de autobuze și microbuze. Potrivit autorităților, mașinile au ajuns și printre principalii poluatori din județ. Din păcate, mii de mașini sunt mai vechi de 10-15 ani, iar starea unora lasă de dorit din punct de vedere tehnic.

Vrem mașini electrice, dar nu prea avem unde să le alimentăm

O explicație pentru numărul redus de mașini electrice înmatriculate în Sălaj este și infrastructura de alimentare deficitară, deocamdată. Zalăul stă cel mai bine la acest capitol, în oraș fiind amenajate deja mai multe astfel de puncte de încărcare. În rest, Dumnezeu cu mila. Contactat telefonic, doctorul în economie Alexandru Tamba ne-a declarat că și prețul mare al acestor automobile poate reprezenta un impediment, dar și numărul redus de stații de încărcare. Potrivit lui Alexandru Tamba, primăriile au la dispoziție prevederi ale Codului Fiscal prin care pot stimula achiziția de automobile „hibrid”.

Zalăul și fobia pentru mașini

Sălajul este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți importatori de mașini rulate, cele mai multe fiind aduse din Germania. Datele statistice ne arată că cele mai multe mașini importate au o vechime de cel puțin 8-10 ani. Sălăjenii preferă încă mașinile cu motorizare diesel, mari, spațioase, cu motor de doi litri. Cumpărătorii sunt atrași de prețul relativ accesibil în schimbul căruia pot avea o mașină încadrată în categoria limuzinelor. La nivel european, tendința este exact  inversă. În țările dezvoltate ale Europei, cea mai mare căutare o au în prezent mașinile mici, cele cu motorizare redusă, pe benzină.

Frica de mașini cu cutie de viteze automată

Cei mai mulți sălăjeni sunt reținuți atunci când vine vorba de cumpărarea unei mașini cu cutie de viteze automată. Cei mai mulți preferă transmisia manuală din rațiuni de costuri. Se tem de eventuale defecțiuni ale cutiei automate i de costurile de întreținere. În plus, Sălajul nu are nici multe unități service specializate în reparații la asemenea cutii.

 

Leave a Comment