Sălajul se pregăteşte de iarnă

Iarna se va instala începând cu data de 23 noiembrie, anunţă meteorologii, iar spre finele lunii se va depune primul strat de zăpadă în regiunile nordice, nord-vestice şi la munte. Atât autorităţile judeţene şi locale, cât şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) susţin că sezonul rece nu-i va prinde pe nepregătite.
Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj va aloca în această iarnă aproape 1,2 milioane de lei pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor judeţene şi comunale din 38 de comune şi oraşe sălăjene.

Banii, în două tranşe
O primă tranşă de 600.000 de lei a ajuns deja în bugetele respectivelor unităţi administrativ-teritoriale, cea de-a doua tranşă urmând să fie virată în luna ianuarie a anului viitor, susţine Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al CJ Sălaj. În această primă alocare de bani, cele mai mari sume au fost direcţionate spre Agrij (55.000 de lei), Cehu Silvaniei (48.500 de lei), Sărmăşag (45.500 de lei), Cizer (39.000 de lei) şi Crasna (26.000 de lei).
Programul pentru pregătirea şi întreţinerea drumurilor judeţene din administrarea CJ Sălaj, pentru iarna 2012-2013, prevede realizarea de lucrări specifice pe 624 km. Lucrările minime de întreţinere ce trebuie executate sunt combaterea alunecuşului, a poleiului şi a înzăpezirii pe drumurile judeţene, folosindu-se utilaje şi materiale adecvate, asigurarea stocului de material antiderapant (sare, nisip), semnalizarea rutieră specifică iernii, dar şi asigurarea scurgerii apelor de pe partea carosabilă după execuţia lucrărilor de curăţare şi îndepărtare a zăpezii.
Perioada preconizată pentru executarea activităţii de iarnă este 15 noiembrie 2012-15 martie 2013. Pentru aceste activităţi, CJ va aloca primăriilor prin hotărâri, în două tranşe, 1,19 milioane de lei, faţă de cei 1,13 milioane de lei asiguraţi anul trecut. În cazul în care vor exista sume neutilizate la finalul sezonului de iarnă, acestea vor putea fi folosite de către administraţiile locale pentru alte lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene.

Drumconstruct întreţine jumătate din drumurile naţionale din Sălaj
Potrivit oficialilor Secţiei Sălaj a CNADN, licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale a fost adjudecată de către SC Drumconstruct SRL. Din totalul celor 276 de kilometri de drumuri naţionale, firma amintită se va întreţine 141 kilometri, respectiv DN 1F (Topa-Supur), DN 1G (Huedin-Surduc) şi DN19B (Suplacu de Barcău-Nuşfalău). Diferenţa de 135 de kilometri se află în curs de reabilitare, astfel că responsabilitatea întreţinerii pe timp de iarnă revine antreprenorilor SC Delta ACM 93 SRL, pentru sectorul DN 1H km 26+510 – 69+334 (limită judeţ Bihor-Hereclean), SC PA&CO International S.R.L, pentru sectorul DN 1H km 75+446 -128+640 (Crişeni-Rastoci), FCC Construccion S.A, pe sectorul de drum DN 1C km 76+860 – 114+000 (Căpâlna-Valea Chioarului, judeţul Maramureş).

Zalăul are peste 300 de tone de material antiderapant
La nivelul municipiului Zalău, firma Citadin SRL se va ocupa de deszăpezirea drumurilor. După cum ne-a declarat Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al societăţii, “artileria grea” este formată din 11 utilaje, printre care două autogredere şi patru autospeciale cu lamă. Reprezentantul Citadin dă asigurări că echipajele societăţii sunt pregătite să asigure deszăpezirea pe principalele artere şi în cartiere, astfel încât traficul să se desfăşoare în condiţii normale, iar zălăuanii să circule în condiţii de siguranţă. În depozitele Citadin există, în prezent, peste 300 de tone de material antiderapant.

Nouă sectoare în pericol de blocaj
Trei sectoare de drumuri naţionale au fost identificate în Sălaj ca fiind în pericol de blocaj pe timp de iarnă. Este vorba despre DN1F, km 70-82, în zona Meseş, DN 1C km 106-114, în zona localităţii Mesteacăn şi DN1H km 26-35, în zona localităţii Halmăşd. Lor li se adaugă alte şase sectoare critice de drumuri judeţene, respectiv DJ 108 D Crişeni-Cristur, DJ 191 D km 22+500-31+500, DJ 108B Cernuc-limita cu judeţul Cluj, DJ 108G judeţul Cluj-Cizer, DJ 108R Meseş-Treznea şi DJ 108A limita cu judeţul Cluj-Bogdana, care ar putea genera situaţii deosebite în cazul unor căderi mari de ninsori.

Alte articole

Leave a Comment