Sălajul, din nou în fruntea judeţelor cu cele mai multe rable pe drumurile patriei

Sălajul este din nou, pentru al doilea an consecutiv, în topul judeţul cele cele mai multe rable, ocupând un ”onorabil” loc II la nivel național. Peste 80 la sută din totalul automobilelor din Sălaj sunt mai vechi de 12 ani, iar numărul lor continuă să crească. Dacă la finalul anului 2018 ponderea rablelor din Sălaj, autoturisme mai vechi de 12 ani aflate în parcul autototurismelor la nivel de judeţ, era de 79,1 la sută, la finalul anului 2019 procentul a ajuns la 82,3 la sută.

La finalul anului anului trecut, parcul auto din România a ajuns la un număr de 6,9 milioane, în creștere cu 450.000 de autoturisme comparativ cu anul anterior-2018. Potrivit unei analize realizate de site-ul analizeeconomice.ro, la finalul anului 2019, la nivel național, conform statisticii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), ponderea autoturismelor cu o vechime mai mare de 12 ani a ajuns la 69,8 la sută din parcul de autoturisme, în creștere față de finalul anului 2018, când ponderea a fost de 66,3 la sută. Astfel, dacă la nivel național ponderea autoturismelor mai vechi de 12 ani din totalul autoturismelor ajungea la aproape 70 la sută, în 35 de județe această pondere era mai mare. Județele cu cele mai mari ponderi ale rablelor în parcul de autoturisme (la finalul anului trecut) au fost: Mehedinți – 83 la sută, Sălaj – 82,3 la sută și Botoșani – 80,3 la sută. Lista județelor fruntașe la capitolul rabla continuă cu: Bistrița-Năsăud, Suceava și Caraș-Serverin – 79,6 la sută. La polul opus, cu cele mai mici ponderi ale rablelor înparcurile de autoturisme, la finalul anului trecut, se aflau județele: Brașov – 68,3 la sută, Constanța – 68 la sută, Argeș – 67,6 la sută, Ilfov – 53,5 la sută și Capitala – 48,6 la sută. De precizat este faptul că municipiul București, care deține cea mai mică pondere a autovehiculelor mai vechi de 12 ani, influențează mult media națională a ponderii rablelor. Datele din statistica DRPCIV indică faptul că în acest ritm, la finalul anului în curs, ponderea rablelor în parcul național de autoturisme va fi de aproximativ 73 la sută, o creștere de circa trei la sută.

La finalul anului 2018, Sălajul era în fruntea judeţelor cu cele mai multe rable pe drumurile patriei

La finalul anului 2018, Sălajul a ocupat locul I în ceea ce privește numărul de rable în parcul auto – 79,1 la sută. Patru autoturisme din cinci, din judeţ, erau mai vechi de 12 ani, iar ponderea rablelor a crescut faţă de anul 2017 când era de 76,1 la sută. Pe locul II, în topul după ponderea rablelor în parcul de autoturisme s-a aflat judeţul Mehedinţi – 77,4 la sută şi pe locul III Botoşani – 75 la sută, urmat de: Suceava -74,8 la sută, Bistriţa Năsăud – 74,7 la sută, Harghita -74,1 la sută,  Satu Mare – 74 la sută, Arad – 73,9 la sută, Alba – 73,7 la sută şi Mureş – 73,3 la sută. Doar un singur judeţ din Transilvania, Braşov, a avut o pondere mai mică decât media naţională – 62,8 la sută. De asemenea, cele mai mici ponderi ale rablelor în parcurile de autoturisme se înregistrau în Constanţa – 58,6 la sută, Ilfov – 43 la sută şi Bucureşti – 41,4 la sută, iar pe regiuni istorice cea mai mare pondere se înregistra în Transilvania – 69,7 la sută, Moldova 68 la sută şi Ţara Românească – 57,1 la sută.

Pe drumurile judeţului circulă ”bombe” pe patru roţi

Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului trecut, 69.130 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor inspectorii RAR au constatat că 31.607 (45,72 la sută) dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore sau periculoase și au fost declarate neconforme. Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare – 27 la sută; punți, jante, anvelope și suspensie – 12 la sută, respectiv șasiu, cadru și elemente atașate șasiului – 10 la sută. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni mai grave la sistemele de frânare, direcţie sau la: punţi, jante, anvelope şi mecanismul de suspensie. Astfel, în cazul a 3.616  de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului trecut au fost aplicate 22.447 de sancțiuni, au fost retrase 17.938 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 413 vehicule și 113 ITP-uri au fost anulate. În județul Sălaj au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 2.809 de vehicule. Dintre acestea 39 la sută prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 169 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 12 la sută din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,64 la sută aveau probleme legate de identificare și 1,85 la sută aveau ITP fals, expirat sau anulat. De asemenea, în urma controalelor mixte în Sălaj au fost aplicate 475 de amenzi contravenționale, au fost retrase 429 de certificate de înmatriculare și au fost suspendate 13 permise de conducere. Reprezentanții RAR au precizat că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

3 Thoughts to “Sălajul, din nou în fruntea judeţelor cu cele mai multe rable pe drumurile patriei”

  1. Anonim

    Saracie Jale! SJ!

  2. jhon doe

    sa o spunem pe cea dreapta: in bucuresti se inmatriculeaza toate leasingurile si atunci ei nu au rable ,dar realitatea se simte: poluarea din bucuresti nu este de la masini noi

  3. Neamtul

    Traiasca masinile second hand din Germania,hahaha,dati salarii mai mari oamenilor porci de politicieni,apoi sa facem comentarii ca circula multe masini vechi,sau interziceti circulatia masinilor mai vechi de 10 ani sa vad atunci reactia oamenilor,deci treaba va merge mai departe cum e acum,romania cea mai buna piata pentru vanzarea masinilor second pe care le arunca nemtii.

Leave a Comment