Sălăjenii vor putea retrage bani de pe card direct din magazine

Sălăjenii, mai ales cei din mediul rural, vor avea posibilitatea pe viitor să retragă bani de pe cardul bancar atunci când se află într-un magazin. Singura condiţie este ca magazinul să dispună de un sistem de plată a produselor cu folosirea cardului şi, bineînţeles, casa de marcat să fie dotată cu un P.O.S (Point Of Sale, aparatul care înregistrează plata cumpărăturilor folosind un card bancar). Aceasta, graţie unui nou proiect legislativ care are toate şansele să fie adoptat. Un grup de parlamentari, majoritatea de la UDMR şi PSD, au depus la Senat un proiect legislativ inedit. Susţinătorii proiectului legislativ au pornit de la starea de fapt existentă în special în mediul rural, dar şi în oraşele mici unde nu există bancomate, sau dacă există, sunt puţine şi de multe ori persoanele în vârstă nu pot ajunge la ele cu uşurinţă. Astfel, parlamentarii sunt de părere că „avansul de numerar prin POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare“.

De altfel, acest sistem cash back funcţionează de ani buni în multe state europene, reuşind să scutească clienţii de goana după ATM-uri dar şi de cozile din faţa lor. Iniţiativa legislativă ar avea menirea de a încuraja „implementarea mai rapidă şi la o scară mai largă a posibilităţii de retragere de numerar în momentul plăţii de bunuri şi/sau servicii cu cardul de credit/debit, asigurând utilizatorilor de carduri o gamă mai largă de facilităţi“.
Modificarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată la iniţiativa celor 32 de parlamentari presupune ca magazinele care acceptă plata cu cardul să acorde, la solicitarea clientului, avansuri de numerar, ce nu pot depăşi suma de 300 de lei, în combinaţie cu plata aferentă. Dacă în casă nu există numerar care să acopere suma cerută de client, casiera îi va oferi suma maximă disponibilă.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a susţinut acest proiect legislativ:

În comunele sălăjene nu există ATM-uri bancare!”

În Sălaj, mai ales în mediul rural, bancomate (ATM-uri bancare) nu există. Singura localitate care are un ATM bancar este Crişeni. În rest, doar oraşele dispun de bancomate, dar până şi aici, ele sunt destul de puţine, cu excepţia Zalăului. Acest proiect vine să rezolve, fie şi parţial, această problemă, considerându-se că un sistem POS este de sute de ori mai ieftin şi mai uşor de implementat într-un magazin, chiar şi în cele de tip ABC din mediul rural, decât bancomatele care vedem bine, lipsesc cu desăvârşire. Sătenii din comunele sălăjene au, parte din ei, pensiile livrate pe carduri bancare însă ce folos dacă acest card nu poate fi folosit decât atunci când aceştia ajung la oraş? „Propunerea a venit din partea colegilor noştri de la UDMR, dar şi a celor din PSD. Este un proiect util, necesar, şi care după adoptare, va fi foarte apreciat de cetăţeni. Sunt comune, sunt sate unde nu există ATM-uri, oamenilor le este foarte greu, mai ales pe timpul iernii, când drumurile devin de multe ori inaccesibile, să se deplaseze kilometri întregi pentru a retrage o sumă de bani de la un bancomat pe care în aproape toate cazurile îl găsesc doar la oraş. Foarte mulţi pensionari primesc banii direct pe card iar acest act normativ vine în sprijinul lor. Magazinele, inclusiv cele din mediul rural, indiferent de specific sau mărime au acum, in marea lor majoritate, sisteme de plată de tip POS, iar posibilitatea de a scoate şi bani, pe lângă cea a achitării produselor, va fi una cu siguranţă bine primită de către cetăţeni. Toate partidele politice au fost de acord cu acest proiect. Mai mult decât atât, acest act normativ reprezintă un pas firesc pe care ţara noastră trebuie să-l facă, în condiţiile în care foarte multe state au legiferat de mult această posibilitate, iar sistemul este funcţional în multe ţări, de multă vreme”, a spus senatorul Alexandru Vegh. Desigur, ca şi în cazul retragerilor bancare comisionul va fi suportat de cumpărătorul care solicită suma cash. Băncile vor trebui să facă modificări de soft pentru a putea diferenţia plăţile din magazine făcute de clienţi cu cardul de operaţiunile de retragere de cash, la cererea cumpărătorului, de către un comerciant. Actul normativ a primit aviz favorabil din partea membrilor Comisiei economice din Senat.

Indiferent de hotărârea finală a plenului Senatului, Camera Deputaţilor va fi cea care va decide în final soarta acestui proiect aşteptat de mulţi cetăţeni.

 

3 Thoughts to “Sălăjenii vor putea retrage bani de pe card direct din magazine”

  1. Anonim

    Sunteti dezinformati.Exista ATM-uri in Hida, Bocsa, Sarmasag,probabil si in Ileanda, Galgau pe Somes, Crasna.

  2. Rum Bocsa

    Eu nu stiu unde ai vazut tu atm uri in comune, sunt doar trei sau patru. Comune si sate mai ales, salajul are cu zecile, despre asta e vorba. iar daca este unul in sarmasag si unul in Crasna asta nu rezolva problema. Proiectul e foarte bun si sper sa se voteze.

Leave a Comment