Salajenii se imbulzesc sa achite retroactiv banii pentru pensie

Salajenii se imbulzesc sa achite retroactiv banii pentru pensie

Zeci de persoane se inghesuie la ghisee sa afle cum si cat pot plati la fondul de pensii. O buna parte dintre cei care au incheiat contracte de asigurat sunt persoane care au lucrat in ultimii ani in strainatate fara contract de munca.

Nici bine nu au intrat in vigoare dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, ca salajenii au si luat cu asalt ghiseele Casei Judetene de Pensii, interesati de aceasta masura. Efectul pozitiv al adoptarii acestui act normativ pentru persoanele ce intra sub incidenta lui poate fi sintetizat astfel: recunoasterea stagiului de cotizare in sistemul public de pensii pentru perioadele pentru care se achita, retroactiv, contributia de asigurari sociale actualizata.

Directorul executiv adjunct al CJP Salaj, Anamaria Pernes, a declarat ca aproximativ 30 de persoane s-au interesat, pana la aceasta data, de posibilitatea incheierii contractului pe Ordonanta 94. Constatam faptul ca salajenii au constientizat oportunitatea deosebita pe care le-o ofera acest nou act normativ daca avem in vedere si faptul ca, numai in cateva zile de la intrarea in vigoare a acestei Ordonante, sase persoane au incheiat acest contract de asigurare si peste 30 au solicitat informatii in acest sens venind la sediul nostru sau contactandu-ne telefonic. Cei mai multi dintre noii asigurati ai sistemului public de pensii sunt persoane care in ultimii cinci ani au lucrat inafara tarii, fara forme legale si care doresc astfel sa-si completeze golurile din carnetul de munca. Sunt insa si persoane care aveau nevoie de vechime pentru a se putea pensiona pentru stagiul minim, a declarat Anamaria Pernes. Potrivit acesteia, cei sase au achitat integral suma stabilita prin contract la semnarea documentelor, achitand sume de peste 1.000 de lei fiecare.

Obiectul ordonantei este reprezentat de contractul de asigurare pe care persoanele interesate il incheie cu Casele de Pensii. Acest contract, spre deosebire de contractul de asigurare prevazut de Legea 19/2000, se incheie numai pentru perioade anterioare, si anume pentru cel mult cinci ani anteriori incheierii contractului. Cei cinci ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2010. Incheierea acestui contract de asigurare ofera posibilitatea titularului de a-si completa stagiul de cotizare pentru a putea beneficia astfel de pensie din sistemul public de asigurari sociale. Nu pot face obiectul contractului de asigurare reglementat de OUG 94/2010 acele perioade anterioare datei la care sunt indeplinite de persoana interesata, conditiile prevazute de lege privind varsta standard de pensionare, chiar daca sunt cuprinse in intervalul noiembrie 2005 – noiembrie 2010. Astfel, o persoana care a implinit varsta standard de pensionare inainte de luna noiembrie 2005 nu poate incheia un contract de asigurare in baza ordonantei.

Facilitatea privind plata retroactiva a contributiei de asigurari sociale este valabila doar pana la sfarsitul anului 2010.

In privinta sumelor de bani pe care o persoana trebuie sa le plateasca pentru a beneficia de 5 ani vechime, acestea sunt determinate de venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale. Acest venit nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator fiecarei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea in sistemul public. Astfel, daca o persoana doreste sa achite contributia de asigurari sociale pentru 5 ani vechime la salariul minim brut pe tara, va trebui sa plateasca 9.959 de lei, in timp ce o asigurare la un venit lunar de 1.000 de lei inseamna plata unei sume de 21.125 de lei.

Alte articole

Leave a Comment