Sălăjenii returnează mierea contrafăcută

Zece primării sălăjene au returnat, în cursul zilei de marţi, pachetele cu miere primite în cadrul Programului european de distribuire a alimentelor pentu persoanele defavorizate, după ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cea care gestionează programul amintit, a comunicat că există anumite suspiciuni cu privire la calitatea produsului.
Pachetele au fost colectate în depozitul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, urmând a fi preluate de către firma furnizoare şi transportate la Bucureşti. „Cei de la APIA Bucureşti a transmis, într-o primă fază, să retragem mierea ce a ajuns în cadrul lotului cu numărul 46. Sălajului nu i-a fost furnizat, însă, niciun pachet din lotul respectiv. La scurt timp, ne-au transmis o nouă adresă, de această dată privind lotul 45, din care au ajuns şi în Sălaj cantităţi de miere. Ni s-a spus doar că lotul nu are o calitate omogenă”, ne-a declarat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj, fără a preciza, însă, despre ce cantitate este vorba.
Pentru orice eventualitate, oficialii sălăjeni au dispus să fie sistată distribuţia cutiilor cu miere, indiferent de lotul din care provin, până la clarificarea situaţiei. Până la această dată, nu există o situaţie a cantităţilor de miere distribuite deja populaţiei. Prin PEAD 2013, fiecare persoană nevoiaşă are dreptul la 250 de grame de miere.
APIA are suspiciuni că mierea nu ar fi fost naturală, ci ar fi doar sirop de glucoză combinat cu substanţe periculoase. Produsul contrafăcut a fost distribuit către Agenţia de Plăţi de către o societate din Bulgaria.
Acesta este al doilea an consecutiv în care PEAD se derulează cu probleme. În 2012, APIA a luat ţeapă tot de la o firmă bulgară, care nu a furnizat la timp făina şi uleiul. Societatea a încheiat cu APIA un contract în valoarea de aproape 27 milioane de euro pentru furnizarea de ulei şi făină, dar nu şi-a onorat contractul. Aşa se face că, anul trecut, în judeţul Sălaj, doar patru la sută din totalul beneficiarilor au primit uleiul, în timp ce făina a ajuns pentru doar un sfert dintre cei în drept.

Alte articole

Leave a Comment