Sălăjenii cu mai multe joburi part time trebuie să depună, până joi, declarații la fiecare angajator

Dacă au mai multe contracte de muncă, sălăjenii salariați part time sau cu plata în acord trebuie să depună până joi, la fiecare angajator, o declarație pe propria răspundere că au obținut în iunie 2018, în total, cel puțin 1.900 de lei brut.

Declarațiile sunt necesare angajatorilor, conform legislației în vigoare, pentru a fi scutiți de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru luna iunie 2018.

Dacă o persoană angajată la mai multe firme, cu normă parțială sau cu plata în acord, câștigă un total lunar de cel puțin 1.900 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere. Declarația se depune doar la angajatorii care îi plătesc sub 1.900 de lei brut pe lună.

Dacă salariații part time sau cu plata în acord câștigă un total lunar sub echivalentul salariului minim brut, aceștia scapă de depunerea declarațiilor, pentru că ele ar fi inutile angajatorilor.

Obligația este reglementată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.343/2017, acolo de unde reiese că, pentru veniturile aferente lunii iunie 2018, salariații trebuie să depună declarațiile până joi.

„În vederea completării declarației pe propria răspundere (…) până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat”, scrie în ordinul de ministru.

Angajatorii trebuie să achite CAS și CASS pentru luna iunie 2018 la nivelul salariului minim brut, în cazul salariaților part time sau cu plata în acord, dacă nu se încadrează la scutiri.

Declararea și achitarea contribuțiilor sociale aferente lunii iunie 2018 se fac până pe 25 iulie 2018.

Alte articole

Leave a Comment