Sălăjenii, interesaţi de centrele de permanenţă medicală

Sălăjenii, interesaţi de centrele de permanenţă medicală

Cu toate că administraţiile locale din Sălaj au investit anii trecuţi sume consistente pentru amenajarea spaţiilor destinate centrelor medicale de permanenţă, ele nu au fost deschise din lipsă de fonduri necesare remunerării serviciilor medicale. În prezent, pentru a veni în întâmpinarea multiplelor probleme din aşezările izolate, guvernanţii caută soluţii şi dezbat proiectul pentru redeschiderea centrelor de permanenţă.

Reînfiinţarea mult disputatelor centre de permanenţă medicală în mediul rural nu mai este un vis îndepărtat. Guvernanţii, ţinând cont de utilitatea unor astfel de unităţi, deja iau în calcul iniţierea unui proiect de hotărâre pentru deschiderea centrelor nu numai în comunele mari, ci în toate unităţile administrativ teritoriale. Anii trecuţi, edilii au făcut demersuri în favoarea deschiderii centrelor de permanenţă şi au alocat fonduri consistente pentru amenajarea spaţiilor necesare. Doar că lucrurile au rămas în coadă de peşte, deoarece sistemul asigurărilor de sănătate nu a dispus de fondurile necesare susţinerii acestor servicii.

Astfel că, cei domiciliaţi în aşezări îndepărtate, s-au tratat cum au putut, sau au răbdat, ori în cel mai bun caz au apelat la cine s-a putut pentru a fi transportaţi în oraşele cele mai apropiate pentru a-şi rezolva urgenţele medicale. În această privinţă, cea mai dezavantajată categorie socială a fost cea a vârstnicilor, care, cu greu pot fi transportaţi, ori cu greu găsesc pe cineva dispus să-i ducă, poate chiar în toiul nopţii la spital.

Ileanda aşteaptă 30 de mii de lei

În urmă cu trei ani, în localitatea Ileanda s-a reabilitat fostul dispensar, cu fonduri de la bugetul local. Primarul comunei, Petru Satmari, a precizat că valoarea lucrărilor de modernizare şi reamenajare a imobilului a depăşit 1,180 miliarde de lei vechi. Suma a fost utilizată pentru realizarea spaţiilor necesare activităţii de permanenţă medicală, serviciu de care ar fi beneficiat locuitori din toate comunele Văii Someşului. Ideea a prins contur, aşa cum ne-a dezvăluit prim-edilul de Ileanda, după o întrunire a primarilor, autorităţilor judeţene şi a factorilor de decizie în domeniul medical. Urma ca edilii să se ocupe de asigurarea unor locaţii adecvate, conform normelor în vigoare. La Ileanda, centrul de permanenţă a fost finalizat în 2008, imobilul a fost racordat la toate utilităţile necesare (apă, electricitate, gaz). De atunci, însă clădirea zace nefolosită.

Primarul ne-a spus că aşteaptă şi acum să primească două ambulanţe, 300 de milioane de lei pentru dotarea cu aparatură tehnică medicală, precum şi fonduri pentru remunerarea medicilor care prestează aceste servicii, în afara orelor de program (după masa, noaptea şi în week-end).

Avem mare nevoie de un astfel de centru pentru comunităţile din zonă, a explicat Petru Satmari. Oamenii nu au unde merge când au urgenţe decât la Cluj, la Dej, la Jibou sau la Zalău. Cei care nu au niciun sprijin, nu au familie, este foarte greu să se deplaseze chiar şi până la centrul de comună. Pentru toate comunele situate pe Valea Someşului s-ar impune reînfiinţarea centrului de permanenţă. Ar fi de preferat, în cazul în care nu sunt fonduri suficiente pentru susţinerea acestui serviciu să ni se spună clar, poate factorii din domeniu aşteaptă să susţinem centrele de la bugele locale. Poate s-ar găsi soluţii, dacă admitem că toate comunele de pe Valea Someşului fac parte din Asociaţia intercomunitară de dezvoltare, la nivelul căreia s-ar putea discuta oportunităţile de coparticipare la finanţare din partea administraţiilor locale, a cetăţenilor, precum şi din bugetul asigurărilor de sănătate.

La Hida se deschide un centru medical modern

Şi la Hida s-au investit 4,5 miliarde de lei vechi pentru crearea unui spaţiu medical modern. Primarul Dorin Petruş a subliniat că lucrările de reabilitare a fostei secţii a Spitalului au demarat anul trecut şi sunt în curs de finalizare, noul centrul medical urmând a fi dat în folosinţă în luna martie. Asta după obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare de la forurile de specialitate abilitate la nivel judeţean. Dorin Petruş a arătat că în spaţiul modernizat şi reamenajat vor putea funcţiona două cabinete pentru medicii de familie, două cabinete stomatologice (pentru care deja sunt depuse solicitări de închiriere), un cabinet pentru medicina de specialitate.

Avem însă şi un spaţiu pregătit petnru asigurarea permanenţei, doar să primim unda verde şi să fie disponibilitate din partea medicilor din zonă să-şi ofere serviciile. În acest imobil, care poate fi identificat chiar şi cu o mini-policlinică, am creat condiţii europene pentru a furniza cetăţenilor din comunele Văii Almaşului şi servicii medicale de urgenţă. Ne-ar fi de mare folos măcar o ambulanţă, cea pe care am primit-o anii trecuţi de la partenerii norvegieni este acum, cred, la Şimleu, după ce am predat-o Direcţiei de Sănătate Publică. La Sânmihaiu Almaşului, a funcţionat, în urmă cu ceva vreme, un centru de permanenţă, dar a fost închis din lipsă de finanţare. Sper să putem transfera acest tip de servicii, respectiv de permanenţă, la Hida, pe considerent că avem aici condiţii deosebite, dar şi pentru că, din cei 5.000 de posibili beneficiari ai acestor servicii, 3.000 ar fi numai din comuna noastră, a precizat Dorin Petruş.

Banii n-ar fi o problemă

Mai marii noştri au de gând, totuşi, să redeschidă centrele de permanenţă. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Claudiu Bârsan, a apreciat că este posibil să se înfiinţeze astfel de unităţi în fiecare comună, mai ales acolo unde nu sunt probleme cu spaţiile şi cred că primarii au disponibilitate pentru a identifica soluţii în acest sens. Mai apoi, cu siguranţă, cred că s-ar găsi şi banii necesari. Deocamdată, din punct de vedere legislativ, nu există nimic aprobat. Proiectul este în dezbatere publică, şi probabil, ulterior, va fi iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern, pentru că la ora actuală iniţiativa nu este unanim apreciată. Nu doar la Hida sau la Ileanda sunt condiţii pentru deschiderea centrelor de permanenţă medicală. Claudiu Bârsan a mai menţionat şi comunele Crasna, Sărmăşag, Nuşfalău, şi chiar Zalha, aceasta din urmă având cel mai frumos şi mai mare dispensar din mediul rural din judeţ.

Leave a Comment