S-ar putea interzice vânzarea petardelor

Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive urmează să fie modificată, potrivit proiectului de lege ce se va vota în Camera Deputaților, în sensul interzicerii comercializării către populație a categoriei de articole pirotehnice din care fac parte și petardele. Mai exact, se va elimina regula actuală care stabilește că “persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1”, potrivit legii menționate.

De fapt, prevederea amintită va fi înlocuită, la alineatul respectiv urmând să scrie că “persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria F1 şi T1”. Astfel, vânzarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) va mai fi posibilă doar către persoane fizice specializate, mai exact, artificieri sau pirotehnicieni autorizaţi, sau către firmele autorizate în domeniu.

Pe lângă pocnitorile de Crăciun, în categoriile 1 și P1 se mai încadrează și următoarele articole pirotehnice:
– focuri bengale;
– beţişoare bengale;
– jerbe;
– granule scânteietoare;
– chibrituri detonante;
– pocnitori pentru petreceri;
– şerpi;
– scântei;
– pocnitori cu confeti;
– bobiţe explozive.
Din categoria F1 fac parte, potrivit HG 1.102/2014, articolele pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă, iar din categoria T1 fac parte articolele pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut. Doar cele două categorii, respectiv F1 și T1, se vor mai putea vinde către persoanele fizice după ce proiectul va intra în vigoare.

M. S.

Leave a Comment