Romsilva sponsorizează Casa „Iuliu Maniu” cu cherestea de 31.500 de lei

Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin a primit o sponsorizare de cherestea din partea Romsilva, pentru reabilitarea acoperişului, unul aflat într-o stare avansată de degradare. Donaţia se adaugă celei de ţiglă făcută recent de către societatea Siceram SA Sighișoara, destinată aceleiaşi cauze.

Potrivit echipei de campanie care luptă pentru salvarea imobilului, printr-o hotărâre din 23 octombrie a Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, s-a aprobat sponsorizarea cu 42 mc cherestea,  în valoare de 31 500 lei. Cererea Filialei Sălaj a Fundației Corneliu Coposu a fost înaintată RNP de către directorul Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros. Șimleuan la origine, oficialul a declarat că este fericit că a putut să susțină campania de reabilitare a Casei din Bădăcin. „Pentru mine era o datorie. Iuliu Maniu și Corneliu Coposu reprezintă niște repere umane, morale, de demnitate greu de egalat. Este trist că suntem la 28 de ani de la Revoluție şi încă nu știm cum să ne respectăm marile personalități care au marcat istoria noastră. Este și mai trist că unul dintre întemeietorii Marii Uniri nu are o casă memorială adecvată evenimentului ce-l sărbătorim în 2018. Posibilitatea de a putea face această sponsorizare este o mare bucurie nu numai pentru mine, ci pentru întregul colectiv al Direcției. Prin acest gest ne simțim mai împliniți, mai demni, mai ardeleni, mai românii”, a spus el.

Inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei „Iuliu Maniu”, preotul Cristian Borz, susţine că donația făcută de Romsilva este un gest deosebit, care înseamnă enorm pentru proiectul de refacere a Casei Maniu: „Este un gest deosebit, cum la fel este fiecare donație și fiecare mână întinsă pe care o primim. Înseamnă enorm pentru proiect și nu putem decât să fim recunoscători. Avem și sprijinul a trei meșteri din Sibiu, care au ajuns deja în Bădăcin, aceștia se vor ocupa de prelucrarea lemnului. Căpriorii vechi au un traforaj special la capete, care trebuie să se regăsească și la căpriorii noi”.
Preotul Borz a subliniat că lemnului primit de la RNP Romsilva, care este necesar la acoperiș, i se adaugă leţurile, iar pentru planșeul peste parter, care este tot din lemn – grinzi aparente și scandură fălțuită, pentru Casa Maniu mai este nevoie de încă 21,89 mc grinzi și 430 mp scândură. „Până acum am reușit să desfacem două treimi din acoperișul vechi, peste o treime din pereți am reușit să turnăm și centura din beton armat. În zilele următoare, vom transporta lemnul din localitatea Călăţele, județul Cluj, pentru că transportul ne revine nouă, așa cum s-a întâmplat și cu transportul țiglelor din Sighișoara. După aceea,  vom turna și restul centurilor”, a explicat Cristian Borz.

Reamintim că la începutul lunii octombrie, campania de salvare a Casei Memoriale Iuliu Maniu a primit o sponsorizare cu țiglă în valoare de 23.000 de lei, din partea SC Siceram SA Sighișoara, cantitatea de țiglă reprezentând întregul necesar reabilitării acoperișului construcției din Bădăcin. Refacerea acoperișului este absolut necesară înainte de venirea anotimpului rece, pentru a nu periclita ceea ce s-a reabilitat deja.

Echipa de muncitori ai firmei sătmărene Euras a revenit la Bădăcin și a redeschis șantierul în 5 octombrie 2017, când a început o nouă etapă în reabilitarea Casei Maniu și anume refacerea acoperișului. Anii în care construcția a fost uitată, iernile cu zăpezi, ploile și vântul, toate au lăsat urme adânci, astfel că, în urmă cu circa doi ani și jumătate, când a fost demarată campania de salvare a Casei Maniu, proiectul tehnic a evidențiat că trebuie intervenit peste tot, de la fundație, la pereți și acoperiș. Proiectul de refacere a CaseiManiu s-a construit treptat, pas cu pas, iar efortul a fost și este încă uriaș, din cauza stării inițiale extrem de degradate a clădirii.

Leave a Comment