România merită respect!

„În calitate de prim-ministru și de cetățean român, îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.
Vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.
Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agenților UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.
Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens alături de Comisia Europeană pentru a răspunde acestor preocupări. Regretăm și, sincer, nu înțelegem poziția inflexibilă arătată.
Mai mult ca oricând, în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească. Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele UE, pentru că e vorba, în egală măsură, de securitatea României și a românilor, ca și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre.
România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. Știu foarte bine că românii susțin și își doresc îndeplinirea acestui obiectiv de țară. Le mulțumesc pentru aceasta și îi asigur că aderarea României rămâne obiectivul nostru strategic. Vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv, pentru a transforma o nedreptate în dreptatea și respectul pe care le merităm.
Vreau să mulțumesc și tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, ne motivează să continuăm.”, premierul României, președinte al Partidului Național Liberal Nicolae Ionel Ciucă.
Biroul de presă al PNL
(P)

5 Thoughts to “România merită respect!”

 1. […] „În calitate de prim-ministru și de cetățean român, îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii… Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Eșecul râmâne eșec, liberalii au dat chix . De vină nu sunt nici rușii nici UE ci politicienii români. Totuși, și noi putem face ceva. Rog MS să mă informeze cu pașii concreți pe care să-i fac pt a-mi muta pensia de la BCR la BT !

 3. Anonim

  Continuați, continuați. Că cu Bode-al vostru-n frunte/Veți avea… înfrîngeri multe

 4. Maria

  Daaaa! Toți sa bocesc după acest eșec! Adevarul e ca noi ca tara nu meritam nici in UE sa fim, iar cu așa conducătorii ma mir ca ne mai răbda bunul Dumnezeu pe Tera! In rest lamentări și povesti fără sens, fără rost!

 5. Victor

  Pui tu un lider de sindicat, un papagal la Interne? Ce așteptări poți sa ai atunci? Se vede rezultatul!!!

Leave a Comment