Recensământul populaţiei, amânat pentru 2022

Recensământul populaţiei României, programat pentru 2021 va fi amânat cu un an din cauza pandemiei. Autorităţile au decis că este mai bine ca recensământul să nu aibă loc anul acesta, pentru că foarte multe persoane sunt în izolare sau în carantină instituţionalizată şi recenzorii s-ar putea îmbolnăvi uşor, scrie Digi24.

Oamenii de pe teren, spun reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, s-ar fi putut infecta uşor.

Andrei Tudorel, preşedintele INS România: „Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar şi la o mică parte din populaţie să culegem aceste date pe teren la uşa fiecărei locuinţe”.

Numărarea locuitorilor din România va avea loc abia în luna iunie, anul viitor, iar pentru prima dată, datele vor fi colectate online.

Recensământul populaţiei României amânat pentru 2022 se va desfăşura în trei etape

În prima etapă vor fi colectate date personale ale populaţiei din diverse surse.

În a doua etapă oamenii vor fi invitaţi să acceseze o platformă online unde să completeze date personale cum ar fi de exemplu religia, iar în mediul rural primăriile îi vor ajuta pe oameni.

Ultima etapă este cea în care, cei care nu au completat datele pe internet vor fi contactaţi la domiciliu.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS: „Dacă până acum se apela la formulare scrise şi recenzorul completa datele capului gospodăriei, şi era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”.

Înainte ca proiectul să fie aprobat s-au făcut mai multe analize pentru a vedea dacă oamenii preferă varianta online. Tinerii, în special, au răspuns în proporţie mare că preferă recensământul pe internet, în timp ce unele persoane nu sunt de acord cu noua metodă.

Există şi localităţi unde autorităţile aşteptau recensământul de anul acesta. Popeşti Leordeni, de exemplu, este în carantină deşi, spune administratorul oraşului, numărul de locuitori este aproape triplu.

Alin Todireanu, administrator public al Popeşti-Leordeni: „Noi ne raportăm la această populaţie de 42.000 de locuitori. Situaţia reală noi ne-am calculat şi sărim de 115.000, 120.000 şi ne-am raportat la o medie naţională pe ţară pe locuinţe colective şi gospodării”.

Anul acesta se va desfăşura doar recensământul agricol, care va începe în luna mai şi va dura două luni.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

3 Thoughts to “Recensământul populaţiei, amânat pentru 2022”

  1. Anonim

    De Bobotează preoții au umblat din casa în casă, fără vre-o restricție sau teamă de Covid.

  2. Hotarati-va!

    E anulat sau amanat?

  3. Anonim

    Atenție la titlu

Leave a Comment