Rablele la schimb, incepand chiar cu aceasta saptamana

Rablele la schimb, incepand chiar cu aceasta saptamana

Programul de stimulare a innoirii parcului auto, cunoscut mai mult sub denumirea de Programul Rabla, are toate sansele sa demareze mult mai repede decat s-a vehiculat in presa. Potrivit ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, procedurile pot fi demarate chiar incepand cu aceasta saptamana. Programul, care beneficieaza de 49,5 milioane de lei, va permite casarea a 16.500 de autoturisme mai vechi de 12 ani, aflate in stare de functionare. Faptul ca programul demareaza mai repede in acest an, reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa scape de masinile vechi, pentru ca majoritatea beneficiarilor achizitioneaza noile autoturisme prin intermediul creditelor bancare, aspect care presupune termene mai lungi.

Reamintim faptul ca, in acest an, programul se va desfasura in trei etape, dupa cum urmeaza: prima etapa pana la 31 august, a doua in perioada 1 septembrie – 12 noiembrie, iar ultima – 13 noiembrie – 12 decembrie.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a facut publica lista producatorilor, importatorilor si distribuitorilor autorizati sa participe la Programul Rabla. Spre deosebire de anul trecut, lista aproape ca s-a dublat si cuprinde 56 de societati, carora le-a fost repartizata o cota parte din fondul de 49,5 milioane de lei. Lista intreaga poate fi consultata pe site-ul AFM, dar putem aminti cateva societati care vor putea primi cele mai multe solicitari din partea celor care vor sa scape de rable. Astfel, firmele Porsche Romania, Automobile Dacia SA si Daewoo Automobile vor putea sa primeasca cate 1.907 de cereri din partea proprietarilor de autoturisme vechi, evident pentru preschimbarea acestora in masini produse de firme ca Audi, Seat, Porsche, VW, Skoda, Dacia si Daewoo.

SC Autoitalia Impex, va putea prelua 1.213 comenzi pentru Fiat; Royal Motors – 1.156 comenzi pentru Ford, iar Reanult Nissan – 1.872 comenzi pentre autoturismele marca Renault.

La fel, AFM a facut publica si lista operatorilor acreditati sa caseze autoturismele vechi, lista lor putand fi consultata pe site-ul www.afm.ro. Acestia vor putea elibera un certificat de distrugere fostilor proprietari, certificat cu care posesorii masinilor vechi se vor putea prezenta la producatorul validat, de la care au obtinut anterior o nota de acreditare, pentru ridicarea unui autoturism nou. Cele 30.000.000 lei vechi vor intra direct in buzunarul producatorului validat pentru care s-a optat, iar cumparatorul poate plati restul banilor ori in rate, ori cu banii jos.

Reamintim faptul ca, la nivel de Salaj, operatorii economici creditati pentru casarea si eliberarea unui certificat de distrugere a masinilor vechi sunt SC Balti Dob SRL (Zalau, str. Margaretelor nr. 2, cu punct de lucru pe M. Viteazul nr. 60), SC Mivas Trans Corporation SRL (Zalau, b-dul M. Viteazul nr. 11) si SC Remat Salaj SA Zalau (str. Maciesilor nr. 3, cu punct de lucru pe M. Viteazul nr. 56).

Leave a Comment