Puncte de colectare a deșeurilor cu acces pe bază de cartelă electronică

Operatorul de salubritate Brantner SA, care asigură seriviciile pe segmentul colectării deșeurilor menajere și reciclabile din majoritatea localităților sălăjene, a demarat un proiect fără precedent în județul nostru, o investiție menită să îmbunătățească situația actuală din Zalău și orașele județului pe segmentul curățeniei din jurul punctelor de colectare a deșeurilor menajere și a selectării corespunzătoare a acestora. Totodată, prin această investiție, se dorește stoparea acțiunilor scormonitorilor în gunoaie, cei care în permanență lasă în urma lor gunoaie împrăștiate care ajung chiar până în vecinătatea blocurilor din Zalău. Este vorba despre amplasarea unor construcții metalice (țarcuri) în interiorul cărora sunt amplasate pubelele de gunoi, accesul în aceste amplasamente putând fi făcut doar pe bază de cartelă electronică.

Astfel, societatea Brantner a adoptat un sistem de management inteligent denumit “Waste Acces” al incintelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor fracţia uscată: PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu cât și pentru fracția umedă: deșeuri menajere. Aceste incinte sunt asigurate cu sistem de închidere pe bază de cartelă, alimentate cu energie electrică de la panouri fotovoltaice. Sistemul de control acces este asigurat cu cititoare de card (cartele de acces).

Operatorul a executat, până în prezent, opt puncte de colectare a deșeurilor în Municipiul Zalău, trei puncte în orașul Jibou și două puncte în orașul Cehu Silvaniei; strada Torentului, Bl. T9, lângă punctul gospodăresc existent, strada General Dragalina, lângă blocul Bl. D22, strada Crișan, Bl. N11, strada Petru Rareș, în capătul stației de autobuz, strada Alexandru Lăpușneanu, în capătul străzii; strada Ștefan Cel Mare, strada Pictor Ioan Sima, Bl. P13 strada Cetinei nr. 1, Jibou strada Avram Iancu, Jibou – strada Garoafelor, Jibou -strada Castanelor, Cehu Silvaniei strada Avram Iancu Bl. T 11, Cehu Silvaniei – Cartierul Avram Iancu Bl. A29 si E6. Investiția apartine operatorului Brantner în colaborare cu A.D.I Ecodes Sălaj şi cu Primăriile celor trei orașe care au pus la dispoziție locațiile spre executare.

Urmează ca reprezentanții Primăriilor să aloce cartelele de acces populației, iar locatarii trebuie să deschidă şi să închidă ţarcurile de fiecare dată când depun deșeurile. Astfel, la aceste puncte de colectare nu ar mai trebui să existe fenomenul de abandon al deșeurilor și actele de vandalism, în condiţiile în care se respectă aceste reguli de acces pe bază de cartelă.  “Prin aceste sisteme de colectare a deșeurilor am intenţionat să venim în sprijinul cetățenilor cu un sistem controlat de depozitare și colectare a deșeurilor.

Cu toate că încercăm să ajungem la standarde europene prin sisteme noi și moderne, pentru fiecare punct executat am întâmpinat probleme, reticență din partea cetățenilor la amplasarea punctelor de colectare a deșeurilor. Deşi am desfăşurat periodic campanii de informare şi constientizare a cetăţenilor, acestea nu îşi ating eficienţa scontată, fără mecanismele de coparticipare a populaţiei care trebuie să sancţioneze prin dezaprobare comportamentele necivilizate şi nonurbane ale unora”, au spus reprezentnanții SC Brantner.

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Puncte de colectare a deșeurilor cu acces pe bază de cartelă electronică”

  1. Anonim

    Domnilor ziariști. Știți ca aceste puncte s-au făcut preferențial? Unde pot trimite niște poze cu containerele din Dumbrava Nord? Care sunt la 5 metri de parcul de joaca.

  2. Radu

    Băi, dar de unde atâta loc pe balcon sa colectez separat hârtia, sticla, aluminiu, plasticul, gunoiul menajer ? Sunteți tîmpiți ? Trebe sa va mai si plătim ?

  3. Alfaman

    Fiecare container are o parola? Cand apare aplicatia Acces gunoi, pt tel. ? Credeti ca tiganii n-o sa rupa acele garduri?

Leave a Comment