Proiectul „Edward” – Ziua europeană fără niciun accident rutier mortal

Susţinut de Comisia Europeană, Proiectul „Edward” îşi propune ca 21 septembrie să fie ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere.
În condiţiile în care media zilnică la nivelul Uniunii Europene este de 70 morţi/zi, proiectul Edward îşi propune conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație, în scopul adoptării de către aceştia a unor conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
„Şoferii, în mod conştient sau inconştient, pun în pericol ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, dar și neutilizarea centurii de siguranță constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație. De asemenea, și abaterile comise de bicicliști,motocicliști, mopediști, căruțași și indisciplina pietonală, determină producerea de evenimente negative. Mulți dintre conducătorii de vehicule pe două roți și pietoni îşi riscă viaţa, alegând să ignore regulile sau căutând, pentru a scurta drumul, variante riscante”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.
Potrivit sursei citate, poliţiştii rutieri sălăjeni se alătură demersului european şi vor lua măsuri în vederea conştientizării participanţilor la trafic asupra consecinţelor nerespectării legislaţiei şi atingerii scopului proiectului.
În primele opt luni ale acestui an, în judeţul Sălaj au avut loc 105 accidente grave de circulaţie, soldate cu 11 morţi şi 117 răniţi grav.

Leave a Comment