Primeşti bani europeni dacă îţi izolezi BIO locuinţa

Cei care doresc să îşi izoleze locuinţele folosind exclusiv materiale ecologice pot accesa fonduri europene. Reabilitarea termică va intra aşadar intră într-o nouă etapă. Proprietarii de locuinţe care vor să folosească exclusiv materiale naturale, ecologice. Finanţarea este de cel mult 40.000 de lei pentru construcţii de cel puţin 50 de metri pătraţi, cu parter şi două etaje. Rămâne de văzut şi dacă vor exista cereri, pentru că piaţa materialelor de construcţie bio – care folosesc cânepă, plută sau alte materiale naturale – este foarte puţin dezvoltată în România.

Orice locuinţă proprietate privată poate fi acum izolată termic după reguli << bio >>. Sunt incluse în program casele vechi, vilele individuale, precum şi imobile cu mai multe apartamente, dar nu mai înalte de parter plus două etaje. Intră, totodată, în această categorie, şi clădiri aflate acum în construcţie. O condiţie importantă pentru accesarea acestor fonduri este ca suprafaţă minimă a locuinţei să fie 50 de metri pătraţi. O altă condiţie esenţială este aceea că, pentru diminuarea pierderilor de căldură, să fie folosite materiale organic-naturale, precum cânepa, lâna, bumbacul sau pluta. În aceste condiţii este necesar girul unui architect. Există şi câteva condiţii administrative minime: solicitantul să fie titularul autorizației de construire, construcția și terenul să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluționare în instanţă, solicitantul să aibă plătite taxele la zi şi solicitantul să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului.

Maximum sumei alocat unui proiect este de 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei pe metru pătrat izolat şi finisat. 
Specialiştii atrag atenţia că, în România, piaţa materialelor de izolare bio este foarte slab dezvoltată. În plus, ar fi nevoie de o informare extinsă, care să ajungă şi la proprietarii din mediul rural, care, în multe cazuri, nu dispun de mijloace de informare moderne, diversificate. Sesiunea de înscriere în programul „Casa Verde Plus” va fi stabilită şi apoi anunţată public de către Administraţia Fondului pentru Mediu. Anunţul va fi făcut cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începerea înscrierilor.

 

F.N.

 

Leave a Comment