Primarii din țară acuză Guvernul: “și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț”

Asociația Comunelor din România (ACoR) – organism social care are ca obiect de activitate protecția drepturilor cetățenilor din comunele României, precum și buna funcționare a serviciilor publice administrative, critică aspru întreaga activitate a Guvernului Cîțu, pe care îl acuză de nerespectarea de legii. Nemulțumirea vine în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței 226/2020 care modifică mai multe acte normative, inclusiv amânarea pensiilor speciale ale primarilor și îngheață pensiile și salariile bugetarilor. “Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț atât față de prevederi constituționale, cât și de prevederi legale, fiind în prezența unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administrația publică locală, inclusiv drepturile autorităților administrației publice locale care funcționează ca autorități administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalității și cel al autonomiei locale”, scrie în plângerea prealabilă formulată de ACoR, care vrea să atace în instanță decizia guvernanților. Astfel, primarii din întreaga țară consideră că ordonanța a fost emisă cu nerespectarea prevederilor Constituției României și a altor prevederi legale și solicită revocarea acesteia. Plângerea a fost trimisă deja premierului, ministrului Finanțelor, ministrului Muncii, ministrului Dezvoltării și Avocatului poporului. Reacția ACoR România vine la scurt timp duă ce și Asociația Municipiilor din România a lansat un atac la guvernul condus de Florin Cîțu, nemulțumită de aceeași ordonanță. Conform plângerii ACoR , “Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, a fost emisă cu nerespectarea prevederilor Constituției României, republicată, și a altor prevederi legale menționate la punctul I – VI, concluzionând în mod succint și fără echivoc, că Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț atât față de prevederi constituționale, cât și de prevederi legale, fiind în prezența unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administrația publică locală, inclusiv drepturile autorităților administrației publice locale care funcționează ca autorități administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalității și cel al autonomiei locale’’, se arată în plângerea înaintată de ACoR Guvernului Cîțu.

4 Thoughts to “Primarii din țară acuză Guvernul: “și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț””

 1. Nesatui si nesimtiti!

  Asta dupa ce salariile din administratia publica (nu si ale celorlalti bugetari) au fost deja triplate in urma cu vreo doi ani de zile. In timpul asta sectorul privat, principalul contributor la salariile bugetarilor, este in moarte clinica (cu somaj si cu salarii mizere). Oare nu se va gasi nimeni sa atace ca neconstitutionale, in bloc, toate actele normative prin care au fost introduse aceste pensii speciale necontributive (art.16, alin.1, din Constitutie este foarte clar, „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”? Trebuie atacate „la radacina” chiar aceste acte normative si nu intervenit prin tot felul de paleative perdante (ex. impozitare suplimentara), care intr-adevar, atata vreme cat ai legi invalidate, sunt constitutionale.

  1. law

   Tot felul de lichele in tara asta.Multi artisti au semnat o cerere pentru completarea veniturilor de la guvern ,deci din bani publici,si de sarbatori au fost filmati prin diverse colturi exotice ale lumii,primarii plang dupa pensiile speciale.CATA NERUSINARE!!!

 2. Dorin

  Si mai au si banduliera tricolora ca accesoriu vestimentar. Niste ipocriti.

 3. Anonim

  Dk te uiti la cefele lor n-ai zice ca o duc rau.Parca-s bulgari cu totii,ca sa-l citam pe poetul national.

Leave a Comment