Primăria Zalău îi va hrăni doar pe nevoiașii care vor munci în folosul comunității

Un Proiect de hotărâre ce se va fi supus consilierilor locali municipali în ședința viitoare de Consiliu local Zalău, va modifica modalitatea prin care municipalitatea acordă una sau două mese, zilnic, persoanelor asistate social care sunt apte de muncă. Astfel, printr-o propunere venită din partea conducerii Primăriei Zalău, cei care sunt apți de muncă și beneficiază în fiecare zi de una sau două mese gratuite la Cantina socială a Primăriei Zalău, trebuie să fie de acord să desfășoare o activitate în folosul comunității.

Beneficiarii acestor drepturi sociale, apți de muncă și sănătoși, trebuie să participe la diverse munci în folosul comunității zălăuane pentru a fi, în continuare, beneficiarii acestor mese gratuite. Excepție de la această propunere a municipalității vor face, în continuare, persoanele cu dizabilități, invalizii, cei bolnavi cronic, vârstnicii, persoanele care urmează o formă de învățământ de zi, copiii cu vârste de până în 18 ani și pensionarii. Orele de muncă în folosul comunității se vor determina pentru fiecare beneficiar în parte, de către Direcția de Asistență Socială Comunitară (DASC) Zalău, potrivit unei formule de calcul afișată pe site-ul instituției, aici.

Cantina de Ajutor Social din cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară Zalău funcționează în incinta Primăriei Municipiului Zalău și are o capacitate de 150 locuri. Dacă la începutul acestui an, 110 persoane beneficiau de masa oferită de municipalitate prin cantina socială, în acest moment 73 de asistați pot lua masa zilnic, de luni până vineri, la Cantina Primăriei Zalău. Unitatea are zilnic în meniu carne, lactate şi fructe.

Meniul este compus din felul întâi (supă/ciorbă) și felul doi. Carnea și legumele sunt prezente în meniu, zilnic. Meniul este variat şi echilibrat din punct de vedere nutriţional. Fiecare beneficiar al Cantinei de Ajutor Social primește zilnic, la masă, 350 grame de pâine, dar și suplimente alimentare precum legume proaspete, fructe, iaurt, o conservă de pește sau pate de ficat, dulciuri etc.

Cine poate beneficia de acest serviciu social?

Beneficiarii serviciului oferit prin Cantina socială sunt familiile sau persoanele aflate în situaţii de risc social. Pot beneficia de serviciile Cantinei de ajutor social copiii în vârstă de până la 18 ani, aflaţi în întreţinerea familiilor al căror venit net mediu lunar pe persoană este sub nivelul venitului net lunar luat în calcul la stabilirea ajutorului social, bolnavii cronici şi invalizii – cu plata unei contribuţii de 30 la sută din venitul realizat; dacă nu realizează venituri, beneficiază de masa gratuită, pe o perioada de un an. Mai pot beneficia de acest serviciu persoanele vârstnice izolate social, care nu au susţinători legali, sunt fără venituri beneficiază de masa gratuită pe o perioadă de 90 de zile/an, pensionarii – cu plata unei contributii de 30 la sută din venitul realizat, precum şi orice persoană care temporar nu realizează venituri – beneficiază de masa gratuită pe o perioadă de 90 zile pe an. Cei care doresc să beneficieze de acest serviciu se pot adresa Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din Primăria Zalău, fiind necesară completarea unei cereri.

 

 

 

One Thought to “Primăria Zalău îi va hrăni doar pe nevoiașii care vor munci în folosul comunității”

  1. Anonim

    Carnea se vede doar cu lupa… Ce mai ramane dupa ce se umple sacosele si fripturile de la masa de pranz a „prea cinstitilor” din primarie….

Leave a Comment