Premiu al Academiei Române pentru directorul Centrului de Cercetări Jibou

Directorul Centrului de Cercetări Biologie Jibou, Cosmin Sicora, a fost premiat vineri, 15 decembrie, de către Academia Română. Ceremonia de decernare a premiilor s-a desfăşurat în aula Academiei. Cercetătorul sălăjean a fost răsplătit cu premiul „Emanoil Teodorescu” Pentru lucrări elaborate şi publicate în reviste internaţionale de prestigiu, în perioada 2013-2015, în domeniul microbiologie-fotosinteză la cianobacterii cu implicaţii pentru fiziologia plantelor.
În vârstă de 43 de ani, Cosmin Sicora este, din 2009, cercetător ştiinţific gradul I la Centrul de Cercetări Biologice Jibou, instituţie pe care o şi conduce .

Premiile Academiei Române recompensează performanţa culturală şi ştiinţifică românească a anului 2015, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare. În total au fost acordate 79 de astfel de distincţii, fiecare purtând numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei literare, artistice şi ştiinţifice naţionale, repartizate pe multiple domenii de activitate: literatură, lingvistică, teatru şi cinematografie, muzică şi arte plastice, istorie, filosofie şi psihologie, matematică, fizică, chimie, geografie şi geonomie, agricultură, medicină sau ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

Premiile sunt oferite oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române.

Leave a Comment