Prefectura a atacat în instanţă acte administrative emise de primăriile din Zimbor, Băbeni şi Cristolţ

Prefectura Sălaj a acţionat în instanţă trei primării sălăjene care au emis acte administrative nelegale, aspect pe care specialiştii instituţiei le-au constatat în urma activităţilor de control desfăşurate în cursul anului 2016.
După cum susţine prefectul Marin Niţu, în anul 2016, au fost supuse controlului 25.416 acte, hotărâri şi dispoziţii adoptate ori emise de către consiliile locale, Consiliul Judeţean Sălaj, primari şi preşedintele CJ Sălaj. Acţiunile de control au scos la iveală zece acte administrative apreciate ca nelegale.
Motivele care au impus declanşarea procedurii prealabile au atacarea în contencios administrativ s-au referit la închirierea pășunilor fără respectarea prevederilor OUG nr.34/2013, respectiv fără licitație publică; restricționarea participării la licitațiile organizate pentru închirierea pășunilor; depășirea competenței materiale a autorității deliberative; încălcarea prevederilor Legii nr. 215/2001, republicată, cu privire la asocierea cu persoane juridice, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local; utilizarea gratuită a unor spații publice, pentru desfășurarea de activități cu caracter comercial; adoptarea de hotărâri fără votul majorităţii consilierilor locali în funcţie; acoperirea din bugetul local a unui debit, imputat de Curtea de Conturi, dar nerecuperat de la persoanele vinovate.
„În şapte din cazuri, în urma formulării procedurii prealabile, reprezentanţii administraţiilor locale au înţeles că nu au procedat corect şi au revocat actele administrative în cauză. Pentru celelalte trei situaţii, s-au formulat acţiuni în contencios administrativ”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu, adăugând că este vorba despre comunele Zimbor, Băbeni şi Cristolţ.

Prejudiciul pus în „cârca” bugetului local

La Zimbor, potrivit lui Niţu, Primăria a contractat, pentru suma de aproape 10.000 de euro, serviciile unei societăţi în vederea introducerea sistemului digital al documentelor, pentru ca după o perioadă de timp, autoritatea locală a vrut să rezilieze contractul în instanţă. „Primaria şi-a luat avocat, care a omis să achite taxa de timbru, astfel că instituţia a pierdut procesul. Timpul a trecut, s-au adunat penalităţi la suma din contract, moment în care s-a trecut la executarea silită a Primăriei Zimbor. Un control al Curţii de Conturi a impus recuperarea prejudiciului de la cel care semnase contractul, în persoana primarului. Cu toate acestea, Consiliul Local a dat o hotărâre prin care se prevedea ca banii să fie asiguraţi de la bugetul local, lucru ilegal, considerăm noi”, a mai spus prefectul.
Cei din Zimbor au pierdut în primă instanţă, în acest moment procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Cluj.
La Băbeni, autorităţile au avut în plan încheierea unui contract de participaţiuni pentru un teren pentru exploatarea pietrei din zonă: „De regulă, contractele de acest gen sunt pierdere pentru autorităţile locale, astfel că le-am recomandat să meargă pe concesionarea resurselor respective cu licitaţie publică. Abia după ce am pornit acţiunea în instanţă au revocat respectivul act”.
În schimb, cei din Cristolţ sunt convinşi că nu au făcut nimic ilegal şi aşteaptă ca instanţa să ia o decizie în acest sens. Conform afirmaţiilor prefectului de Sălaj, autoritatea locală a dat în folosinţă spaţiul din incinta Căminului Cultural fără a percepe nicio taxă pentru organizarea de activităţi pentru tineri. Acest lucru „nu se permite, pentru orice activitate se închiriază spaţiul şi de plăteşte”, opinează Marin Niţu.

2 Thoughts to “Prefectura a atacat în instanţă acte administrative emise de primăriile din Zimbor, Băbeni şi Cristolţ”

  1. Munca grea, munca grea. Ar trebui premiati.

  2. Anonim

    D-le PREFECT NITU mai sunt comune care sateapta controlul d-voastra mai rasfoiti si petitiile din anul ce a trecut va asteptam cu interes ,succes.

Leave a Comment