Povestea celui mai bătrân Trabant din Sălaj

Îl știu din adolescență, este alb, dar are și părți albastre, culori care îți atrag atenția, are forme rotunde, este bătrân, dar demn. A văzut multe, s-a născut în comunism, a trecut prin comunism, iar acum aleargă prin democrație. Este un Trabant 600, o mașină fabricată în 1963. Din 1966 circulă pe drumurile Sălajului.

De multă vreme voiam să aflu povestea bătrânului Trabant. Ocazia s-a ivit la expoziția de mașini clasice organizată zilele trecute la Zalău. Mașina era parcată și atrăgea atenția vizitatorilor. Un zălăuan ceva mai în vârstă povestea că știe mașina de când era tânăr. M-am apropiat. Auzisem multe povești despre Trabant, că e mașina făcută din carton, din plastic, că e într-un fel, că nu poți merge mai tare de 50 de kilometri pe oră.

M-am apropiat de proprietar și l-am rugat să îmi spună povestea mașinii. Pe actualul proprietar îl cheamă Ilieș Zsolt. Bărbatul mi-a povestit că mașina i-a aparținut tatălui său care a cumpărat-o din Cluj în vremea studenției.

„Mașina avea trei ani când a cumpărat-o tatăl meu din județul Cluj. Tata era student acolo și așa a cumpărat mașina. Acest trabant a ajuns apoi la bunicii mei, iar în cele din urmă la mine. E mașina familiei noastre. Este un automobil de capacitate mică, are 19 cai-putere, caroseria este fabricată din lemn și ebonită. A fost fabricată în Germania, era un model destinat familiilor cu venituri modeste, celor care nu își permiteau automobile mai scumpe”, mi-a povestit proprietarul. În ultimii ani, mașina sălăjeanului a participat la nenumărate concursuri, la expoziții naționale și internaționale. Autoturismul nu este de vânzare, are o mare valoare sentimentală și circulă în continuare pe drumurile Sălajului.

One Thought to “Povestea celui mai bătrân Trabant din Sălaj”

  1. […] Îl știu din adolescență, este alb, dar are și părți albastre, culori care îți atrag atenția, are forme rotunde, este bătrân, dar demn. A văzut multe, s-a născut în comunism, a trecut prin comunism, iar acum aleargă prin democrație. Este un Trabant 600, o mașină fabricată în 1963. Din 1966 circulă pe drumurile Sălajului. De multă vreme voiam să aflu povestea bătrânului trabant. Ocazia s-a ivit la expoziția de mașini clasice organizată zilele trecute la Zalău. Mașina era parcată și atrăgea atenția vizitatorilor. Un zălăuan ceva mai în vârstă povestea… Citeste mai mult […]

Leave a Comment