Controale și acțiuni fără precedent: polițiștii împart amenzi proprietarilor de câini agresivi și periculoși

Poliţiştii sălăjeni desfăşoară, până în decembrie, controale şi acţiuni de prevenire a unor incidente în care sunt implicaţi câini agresivi sau periculoşi. În primele patru luni ale anului, la nivel național, au fost constatate 74 de infracţiuni şi au fost aplicate 459 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu, anunţă Poliţia Română.

În perioada septembrie – decembrie, Poliţia Română desfăşoară acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi sau agresivi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de instituţie. „Este important ca deţinătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască şi să respecte legislaţia în domeniu. Activităţile poliţiştilor, în cooperare şi cu alte instituţii (structuri judeţene ori regionale ale Asociaţiei Chinologice Române, ale Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente”, arată sursa citată.

Potrivit Poliţiei Române, la nivel naţional, se înregistrează o scădere a numărului de câini aparţinând categoriei I – câini de luptă şi atac (-107 exemplare), pe când numărul de câini aparţinând categoriei II – câini agresivi este în creştere (+948 exemplare).

În urma activităţilor poliţiştilor, în primele patru luni ale acestui an, au fost constatate 74 de infracţiuni şi aplicate 459 de sancţiuni contravenţionale în domeniu.

Astfel, au fost identificate 30 de persoane care au comercializat câini din categoria I, în condiţiile în care un articol al OUG 55/2002 prevede că introducerea în ţară sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, sunt consideraţi câini periculoşi cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Totodată, sunt consideraţi câini agresivi cei care, fără să fie provocaţi, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private şi cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenaţi în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la Poliţie în zona unde este ţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menţionate şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor din prima categorie şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I.

De asemenea, proprietarii acestor câini trebuie să anunţe la Poliţie, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd animalul, daca acesta moare sau este înstrăinat.

Accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul acestor animale în părţile comune ale imobilelor unde sunt ţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.

Totodată, accesul câinilor din categoria a II-a şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniţă şi fără lesă.

Conform sursei citate, sunt interzise organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin; importul sau comercializarea câinilor de luptă şi de atac, reproducţia câinilor de luptă şi de atac care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, abandonarea câinilor.

Alte articole

4 Thoughts to “Controale și acțiuni fără precedent: polițiștii împart amenzi proprietarilor de câini agresivi și periculoși”

 1. Zalau

  Pe Closca cand se fac controale la caini?SUNT FOARTE MULTI§

 2. Anonim

  107 si 948 de caini „periculosi” sunt in tara sau in Zalau? nu e calr de loc, caci daca se refera la toata tara, atunci politia romana este , sa zicem, PROST INFORMATA !!!

 3. sunt consideraţi câini agresivi cei care, fără să fie provocaţi, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private

  vecinul, are un catel de 1 kg, foarte agresiv, care sare sa mute pe toti betivii si fumatoria !!! asa l-a dresat nevasta-sa, sa-l muste pe stapan !

 4. Anonim

  deci cum facem sa raportam caini agresivi ????!
  ce poti face daca vecinul are caini rai, agresivi si nu poti trece pe drum din cauza cainilor sai, care sar la oameni , mai ales la femei si copii ?!?!
  poti suna la 112 sa-l reclami, sau trebuie sa stai sa fi muscat si dupa aceea sa suni la 112, daca mai poti 🙂

Leave a Comment