Podul catre Rona va inghiti peste 4 milioane de lei

Autoritatile locale din Jibou trebuie sa solicite Guvernului, pana vineri, autorizatia de constructie pentru podul ce leaga, peste Somes, satul Rona de oras, licitatia pentru desemnarea constructorului urmand sa se desfasoare in luna iunie. Primarul Augustin Borz ne-a declarat ca lucrarile vor incepe in toamna si ca, la sfarsitul lor, locuitorii Jiboului si cei din Rona vor avea la dispozitie un pod ce va permite inclusiv traficului auto, si nu doar cel pietonal, cum se intampla in prezent. Totusi, noul pod (180 de metri lungime) va avea restrictii de tonaj, astfel ca doar autoturismele de maxim 5 tone il vor putea folosi. Viitoarea punte va putea fi folosita si de masini, dar pe un singur sens. Oricum, va fi utila populatiei, pentru ca in momentul de fata, cei care doresc sa ajunga in Rona cu autoturismul sunt nevoiti sa apeleze la bac sau sa ocoleasca aproximativ 15 kilometri, pe la puntea din Somes Guruslau, a adaugat Augustin Borz.

Cu tot optimismul edilului, oamenii vor mai avea de asteptat, din cauza ca lucrarile sunt esalonate pe durata a 3 ani. Iar daca luam in calcul taraganarea specifica romanilor, perioada de realizare efectiva a investitiei se poate prelungi.

Proiectul de modernizare a actualei punti pietonale si transformarea ei intr-un pod care sa permita si traficul auto a fost inceput de Consiliul Local anul trecut, cand au reusit sa obtina de la Guvern 4 milioane de lei pentru acest obiectiv. Banii au fost alocati in baza Ordonantei de Guvern 7/2006, ce prevede dezvoltarea infrastructurii localitatilor periurbane si reprezinta plafonul maxim ce putea fi accesat de primarie. La acest cuantum se vor adauga alti 180.000 de lei, aportul bugetului local.

Leave a Comment