Platesti cat consumi! Sistem de distributie pe orizontala a energiei termice in blocurile din Zalau

Platesti cat consumi! Sistem de distributie pe orizontala a energiei termice in blocurile din Zalau

Printre planurile de investitii pentru anul acesta ale RFV ZA Distriterm se numara si introducerea contorizarii individuale a consumului de energie termica (pe apartamente). Asa-numitul sistem de distributie pe orizontala a fost implementat in mai multe localitati din tara: in Targu-Mures de exemplu 1500 de apartamente, iar in Onesti 2600 de apartamente sunt deservite de catre operatorul local cu aceasta tehnologie performanta.

In ce consta mai exact acest sistem? Distributia energiei termice are loc astfel: operatorul prelungeste pe verticala conductele in scara blocului iar pe orizontala le conduce pana la usa fiecarui apartament, unde urmeaza sa fie montate contoarele de energie termica. Pe urma are loc racordarea apartamentelor la conducta scarii. In apartamentele in care au fost montate centrale de apartament si exista deja instalate sistemele individuale, racordarea presupune interventii minime, iar rezultatul este incurajator de bun.

Consum independent de vecini

Din punct de vedere al consumului, sistemul de distributie pe orizontala functioneaza similar cu o centrala de apartament moderna si intretinuta: apa este recirculata pana la ultimul etaj, astfel incat, practic avem apa calda in cateva secunde dupa ce am deschis robinetul. De asemenea, consumul de energie termica poate fi reglat in mod individual, conform nevoilor proprii, independent de vecini: contorul montat langa usa apartamentului inregistreaza consumul de energie termica, in consecinta proprietarul plateste doar atat cat consuma. Spre deosebire insa de centralele de apartament, acest sistem nu presupune cheltuieli de instalare sau intretinere din partea proprietarilor de apartamente, si nu in ultimul rand este sigur deoarece productia de energie termica se desfasoara in continuare la termocentrala, departe de zona rezidentiala.

Garantat mai ieftin cu 5%

Sistemul de distributie pe orizontala aprobat si de catre Uniunea Europeana a devenit popular in Romania nu numai datorita tehnologiei moderne ci si pentru ca reprezinta o alternativa competitiva solutiilor individuale de incalzire in ceea ce priveste confortul oferit si cheltuielile pe care le angreneaza. Locuitorii de bloc din Zalau se vor convinge ca in cazul in care apeleaza la oferta operatorului energetic RFV ZA Distriterm, cheltuielile cu incalzirea vor fi garantat cu 5% mai ieftine decat inainte.

Unda verde pentru racordare

Viitorii consumatori ai serviciului E-Complete sunt asteptati deja din vara aceasta. Instalatia de incalzire a acestor apartamente va fi modernizata, se va introduce contorizarea pe apartamente iar serviciul va fi reglabil pe camere. Jumatate din costurile de modernizare vor fi asigurate de catre RFV, consumatorul ramburseaza doar diferenta fara dobanda, prin rate fixe. Mai mult de atat, primii 1000 care se racordeaza pe sistem in vara aceasta, vor scapa de rata primului an.

Alte articole

Leave a Comment