Plagiat grosolan în Biserica Ortodoxă

Munca asiduă de cercetare, de aproximativ 13 ani, a unui preot greco-catolic, din localitatea sălăjeană Bădăcin, încropită într-o monografie a satului, a fost plagiată aproape în totalitate de un alt preot, de rit ortodox, din aceeaşi comunitate. Plagiatul a ieşit la lumină în toamna acestui an, imediat după ce slujitorul ortodox şi-a lansat volumul în satul lui Iuliu Maniu.

În urmă cu mai bine de 13 ani, Cristian Borz, preot greco-catolic la Parohia din Bădăcin, a început o riguroasă muncă de cercetare pentru realizarea unei monografii a satului în care slujeşte. Drumuri, căutări prin arhivele muzeelor, selecţii riguroase ale materialelor din presa vremii, studii de speciatitate, discuţii şi întâlniri cu oameni ai locului, dar şi multă pasiune. Toate acestea s-au concretizat în cartea „Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu”, volum care a văzut lumina tiparului la Editura „Caiete Silvane” din Zalău, în anul 2012. Cum nimic nu se poate face de unul singur, cel care l-a coordonat pe Cristian Borz pentru realizarea monografiei a fost cercetătorul ştiinţific Marin Pop, doctor în istorie la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
În cele din urmă, după 13 ani de cercetare „Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu” apare pe piaţă în cursul anului trecut, iar locuitorii comunei, istorici şi deopotrivă oameni de cultură din judeţ apreciază la superlativ întreaga muncă de cercetare a preotului Cristian Borz. Volumul cuprinde peste 200 de pagini în care cititorul poate afla întreaga istorie a satului Bădăcin şi a familiei Maniu.

„O monografie copy-paste”

Un an mai târziu, în vara anului 2013, un preot care slujeşte la Parohia Ordotoxă din localitate, Dumitru Blaga, realizează o altă monografie a satului Bădăcin, pe care o cuprinde într-un volum lansat cu mare fast, în luna august, în satul lui Maniu. Din păcate, „Monografia satului Bădăcin”, semnată de preotul Blaga Dumitru, este, aşa cum o intitulează istoricul Marin Pop, „O monografie copy-paste”, în care autorul nu indică nici o sursă de „inspiraţie” şi îşi asumă meritul pentru toate informaţiile publicate. În plus, volumul semnat de preotul Blaga nu are niciun act de identitate pentru că nu a apărut la nicio o editură, nu are ISBN şi nici descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale, iar 141 de pagini au fost preluate, cuvânt cu cuvânt, din monografia semnată de Cristian Borz, fără a preciza „izvorul” de inspiraţie. Acest aspect l-a sesizat coordonatorul ştiinţific al adevăratei lucrări, istoricul Marin Pop, care, de altfel a semnalat public acestă grosolănie într-un material intitulat „O monografie copy-paste”, apărut în numărul 105 al revistei de cultură „Caiete Silvane”. „Nu se poate să iei munca de cercetare a unui om şi să-ţi însuşeşti meritul cuiva. Din 200 de pagini, să copiezi aproape totul şi să nu spui asta, să nu indici sursa şi să publici fără acordul autorului…”, a precizat Marin Pop.

Două monografii identice cu titluri diferie

Referitor la „Monografia satului Bădăcin” semnată de preotul Dumitru Blaga, copiată aproape în întregime, Cristian Borz a precizat că acest aspect îl deranjează, însă nu ar vrea să creeze scandal şi discuţii. „Ştiţi, preotul Blaga mi-a spus că trebuie să realizeze o monografie a satului în care slujeşte, a parohiei, şi mi-a cerut acordul pentru a se inspira din monografia realizată de mine. I-am spus că poate liniştit să se inspire, însă de la inspiraţie şi până a prelua 141 de pagini din 200…, e mult! Toate paginile sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, note de subsol, bibliografia, absolut tot, fără a preciza sau a cita sursa. De la a te inspira, până la a copia, e cale lungă. (…) Da…, mă deranjează, dar am să las totul aşa pentru că nu vreau să fac scandal, mai ales că, în ultima vreme au apărut tot felul de discuţii. Într-adevăr am muncit foarte mult pentru realizarea cărţii. Din anul 1999 m-am apucat de treabă pentru realizarea Monografiei satului Bădăcin şi a familiei Maniu – un volum care a apărut la Editura Caiete Silvane”, a precizat preotul greco-catolic Cristian Borz.
De cealaltă parte, preotul acuzat de plagiat susţine că s-a inspirat, însă a primit acordul. „Da, e adevărat că m-am inspirat din cartea preotului Borz şi i-am cerut acordul pentru asta. Trebuia să realizeaz o monografie despre parohia la care slujesc şi, pe lângă asta, am decis ca volumul să cuprindă şi alte informaţii cu satul Bădăcin. Am vorbit cu domnul Borz şi mi-a spus că pot să mă inspir liniştit din volumul dânsului, ceea ce am şi făcut”, a relatat Blaga. Cât despre indicarea surselor, preotul Blaga a dat din colţ în colţ, mărturisind că doar „s-a inspirat”, nicidecum că „a copiat”.

Monumentul „erorilor” din Bădăcin

Chiar dacă au fost copiate în totalitate 141 de pagini, în prefaţa monografiei „preluate”, în „Cuvânt înainte”, în pagina cinci, apare o regretabilă greşeală. Este vorba despre o fotografie cu monumentul eroilor din Bădăcin, monument intitulat al „erorilor”. Acesta a fost ridicat recent şi dezvelit în localitate, la data de 25 august 2013, cu ocazia lansării „Monografiei satului Bădăcin” – semnată de Dumitru Blaga. Greşelile, dar şi detaliile despre întreaga operă plagiată, sunt detaliate de cercetătorul ştiinţific Marin Pop, în materialul „O monografie copy-paste” publicată în revista precizată. Observaţiile cercetătorului de la Muzeul Judeţean Zalău cu privire la opera plagiată sunt realizate din prisma rolului de consultant ştiinţific al adevăratei monografii.

Preoţii din parohiile ortodoxe, obligaţi să realizeze monografii

Plagiatul preotului Blaga se datorează, poate, din lipsa de timp pentru realizarea muncii de cercetare. Asta şi din cauza faptului că, până la începutul lunii noiembrie 2013, toţi preoţii ortodocşi din parohiile sălăjene trebuie să finalizeze şi să prezinte la Episcopie o lucrare ştiinţifică constând într-o monografie a parohiei unde slujesc. Porunca realizării unei astfel de monografii, în rândul preoţimii ortodoxe, a fost dată în urmă cu doi ani, termenul limită fiind luna noiembrie 2013. „În urmă cu doi ani, fiecare preot a fost informat că trebuie să alcătuiască o monografie a parohiei în care slujeşte, monografie care trebuie predată până în luna noiembrie a acestui an”, a precizat Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului. Întrebat de sursele de finanţare pentru realizarea tipăririi monografiilor, Gârdan a precizat că, nu este neapărată nevoie ca munca preoţilor să fie cuprinsă într-un volum editat de o anumită editură, fiind vorba doar de o lucrare ştiinţifică, cu informaţii detaliate despre parohie. Cât despre monografia plagiată, realizată de preotul Blaga, purtătorul de cuvânt al Episcopiei nu ştie nimic şi nici n-a auzit, aceasta neajungând încă la „viză”. „Nu pot să vă spun nimic, pentru că nu ştiu despre această monografie, nu a ajuns la noi”, a conchis Gârdan.
În opinia oamenilor de cultură şi a cercetătorilor ştiinţifici lucrarea preotului Borz, cea care a fost plagiată aproape în totalitate, reprezintă un real câştig pentru istoriografia românească, iar pentru sălăjeni va rămâne o lucrare de referinţă pentru cunoaşterea istoriei Bădăcinului a familiei Maniu. De asemenea, cartea preotului Blaga poate fi încadrată doar la exemple negative, în opinia cercetătorilor ştiiţifici fiind detestat palgiatul, indiferent la ce nivel este făcut.

Alte articole

63 Thoughts to “Plagiat grosolan în Biserica Ortodoxă”

 1. Anonim

  Arunca popa Blaga un blestem pe voi de nu va mai vedeti, ca doar asta stiu sa faca popii ortodoxi.

  1. Iovita

   Ba mai stiu inca ceva si destul de bine: sa fure! Exemplu este chiar popa ortodox din Badacin, care a furat pe rupte copiind cartea celuilalt slujitor al Domnului, greco-catolic si s-a falit cu ea ca fiind autor! Rusine!!!!!

 2. Nae

  Este o lucrare ca orice lucrare.Nu este o teza,nu a fost recompensat,deci nu este nici un plagiat

  1. ion

   Furtul este furt,nu mai incerca sa-l scoti pe popa Blaga inger ca nu-i!

  2. Istrate

   Prea-onorate Nae,
   Daca e referat, teza de licenta, master sau doctorat, simpla publicatie, orice ar fi, din moment ce iei informatia publicata si „inregistrata”, trebuie sa citezi sursa. Daca nu, este considerat plagiat sau furt intelectual. Cu atat mai mult cu cat a lansat acest volum public!
   Sunt chestiuni care se invata la nivelul scolilor de mai bine de o decada. Sau nu ati terminat liceul?

 3. Viorel Istrate

  Daca si asta-i plagiat,inseamna ca televiziunile si ziarele care reproduc stirile si celelalte prostii,care se petrec in lume,PLAGIAZA?Te-ai gasit si tu sa scrii

  1. ion

   Cand un doctor in istorie spune ca e plagiat asa este,el are proprietatea cuvintelor,adica stie ce vorbeste,nu ca tine!

  2. Istrate

   Ma intitulez Istrate Pamfil.
   Nu-mi mai face numele de rusine pe internet! Citeste in esenta si nu mai scrie off-topic.
   Aici e vorba de actul savarsit cu buna stiinta a unei persoane acuzate de furt intelectual. Daca ai ceva cu media, scrie si tu un articol. Hop si tu acum!

  3. claudiu

   Domnule Istrate pentru stiri televiziunile platesc bani grei la agentiile de presa, de aia nu e plagiat, pe baza unui contract, dar de unde sa cunoasteti dumneavoastra asta, ca doar nu scrie nicaieri. Penibili ca intotdeauna.

 4. Nicu

  Augusta esti cam ingusta.

 5. -„după 13 ani cercetare “Monografia satului Bădăcin şi a familiei Maniu” apare pe piaţă”
  -„Porunca a fost dată în urmă cu doi, termenul limită fiind luna noiembrie 2013”
  -„cercetătorilor ştiiţifici”

 6. Nicu

  Ai observat,anonimule,bravo.Am dreptate cu Augusta?

 7. Einstein

  Cercetarea a durat 13 ani?Mult.In 2 ani faci monografia Beijingului.

  1. Istrate

   Cam cate diplome ai maestre? Ai fost macar pe la o sala de lectura sa-ti faci un referat cat de cat bine documentat?
   Sau la voi la profesionala nu a contat; v-a pus la strung si dai ‘nainte!

 8. Anonim

  e ca in bancul cu Ceausescu:
  Ceasca a luat un bidon cu vopsea, a mers la avionul facut de americani si a scris: ”made in Romania”.
  Iar proostii vor zice ca nu e plagiat!

  1. Istrate

   ai un „six-pack” din partea mea!

   1. Anonim

    cer iertare, nu stiu ce inseamna pachetele astea sase, e de bine sau de rau? Asa, ca sa stim si noi.

    1. Istrate

     Mai pe romaneste, ai o bere de la mine!

 9. Anonim

  provocarea mea este urmatoarea: nu cate monografii scrise de ortodocsi vor contine falsuri sau copy/paste, ci daca va fi macar una care sa respecte adevarul istoric si fara copy/paste. Acel preot ortodox va merita toata stima noastra!

  1. Stefanita

   N-au ce sa faca bietii popi subordonati festitului: trebuie sa se dea peste cap, sa inventeze, numai sa iasa la timp „monografia”, in care bineinteles musai sa minta si sa ascunda faptul ca pe aceste meleaguri salajene, pana in anul 1948, majoritatea covarsitoare a credinciosilor romani era de religie greco-catolica! Ei trebuie sa inventeze fel si fel de povesti in care sa ascunda acest lucru, mergand chiar pana la mistificare si alte practici nu tocmai crestinesti, asa cu de altfel a procedat si sarmanul popa ortodox din satul lui Maniu!

 10. Anonim

  In cazul lui Blaga , nu trebuie sa confundati prostia cu plagiatul.Un preot simplu nici nu intelege termenul.Sa ramana un simplu popa.Nu-l antrenati in dispute stiintifice.El nu intelege ca, de fapt, a furat.

 11. Anonim

  Se face încă o data diferenta dintre un preot greco-catolic și un ortodox. Cu ce se ocupă ortodoxul? Cu furt, cu plecaciuni la preafeștitul, cu prostie. Părinte ai vrut să schimbi istoria? N-ai avut ce scrie in satul lui Maniu despre ortodocsi. Accepta faptul ca este un puternic centru greco-catolic, de care nu vei scăpa. Trebuia neaparat la porunca prefestitului sa faci monografie, ca altfel o pateai. Dar ai pățit-o acum rău. Să-ți fie rușine!

 12. ion

  Astept cu interes sa vad monografia Zalaului scrisa de popii ortodocsi si sa o compar cu cea a prof. Gudea.Cred ca ne vom cruci!

  1. Istrate

   Sa nu facem numai „brandoza acuta” de la atata crucit.
   Cred ca dupa scandalul acesta, „autodictarile” ortodoxe vor fi facute publice abia peste 50 de ani.

 13. Einstein

  Cu profesionala ,plus inca vreo 9 ani de scoala postprofesionala,cu 4 carti scrise si una in curs,tot nu as avea nevoie de mai mult de 6 luni sa scriu monografia Badacinului.

  1. Istrate

   Deja pun în dubiu toate meritele enumerate…
   1. Plagiatul rămâne plagiat, deci comentariul e off-topic.
   2. Cartea scrisă de popa catolic nu e o teză de doctorat, ci pur şi simplu o lucrare ştiinţifică ce nu a avut termen de predare (pe lângă activitatea pastorală a popii).
   3. Una este să scrii ca să vinzi, şi alta e să scrii dintr-o dorinţă asiduă de a descoperi anumite valori ce riscă să se piardă.
   Îţi voi lectura cărţile cu doză maximă de atenţie (garantat!). Enumeră titlurile.

  2. Istrate

   „tot nu as avea nevoie de mai mult de 6 luni sa scriu monografia Badacinului.”
   Ia vezi în cât timp poţi aduna materiale de la Arhive din mai multe localităţi (fără intervenţii, aş sublinia).

   1. claudiu

    Esti dumneata ceva pui de zmeu ca sunt convins ca nici definitia cuvantului monografie cu o cunosti. Nu e scril in pliantele de la Kaufland.

 14. Nicoleta Herea

  Popa catolic a fost de acord,ca popa ortodox sa se inspire din lucrarea lui,si acum iar trebui ceva banuti.Asa fac toti smecherii.

  1. Istrate

   Daca popa catolic isi dorea bani, nu tinea totul departe de ochii presei?
   Cam ilogic comentariul.

  2. Anonim

   Nicoleta draguta, pune virgula unde trebuie, iar dupa virgula lasa spatiu. Dar mai bine las-o balta si nu-ti mai intrerupe Candy Crush…

  3. Sorin

   Nicoleta, sezi blanda si nu mai debita tampenii! Sau iti place sa te bagi ca musca in courul calului? Te-ai documentat tu la fata locului sa vezi care e adevarul? Vezi ca vorbesti in totala necunostinta de cauza si

 15. alt Istrate

  Citat din viitorul cuvant introductiv „Monografia Zalaului” scrisa de popii ortodocsi: „Zalaul si imprejurimile au fost increstinate, in adevarata credinta ortodoxa, in secolul III, inainte de Hristos. Chiar dupa unele surse, pe care nu are rost sa le citam, se pare ca Sf. Andrei s-a nascut in Zalau…” (Cunvant introductiv de la Tom I, – Tom de la Thomas… Jerry e si el pe aici)

  1. Istrate

   Mai baiatule, se vede ca nu citesti numai presa locala!

   1. tot eu

    si monografii 😀

 16. UN GRECO - CATOLIC

  Mai , Einstein , omul acela nu s-a ocupat exclusiv de scrierea respectivei monografii . Ca preot a avut si multe alte ocupatii , cu atat mai mult cu cat la greco-catolici preotii nu se limiteaza doar la slujirea din biserica , sunt multe alte activitati extraeclesiale , dar , evident , tot in legatura cu „cele sfinte” . Deci , scrierea monografiei a fost , probabil , o activitate „de timp liber” .

 17. Anonim

  PLAGIAT FARA DOCTORAT, NU SE POATE:):):)

 18. Zălăuan

  Domnilor, nu vă ocupaţi de fleacuri.
  Îm această ţară nu sunt locuri de muncă, acest regim capitalist, puturos şi corupt nu generează locuri de muncă.
  Altele sunt problemele ţării !

 19. Loti de pe Magura

  Einstein, cu copy-paste poti sa scrii o monografie si in 10 zile, 2 zile dureaza scrierea, 8 zile timp minim pentru tiparire.

  1. Istrate

   Loti,
   Esti eroul meu!
   Mai dai o cafea de-aia buna daca vin la tine?
   😉

   1. loti de pe Magura

    Te astept Istrate

    1. Istrate

     Multam fain!
     Numai sa prin trenul!

 20. Anonim

  În România „a te inspira” înseamnă a copia.

  1. guster

   a te inspira nu e problema ,,numai ca trebuie sa spui de unde

 21. Anonim

  niciun plajiat fara doctorat!

 22. badacinan

  parinte borz las =o usor cu cercetarea stiitifica.este ceva peste puterile tale.intre ai tai esti putin mai dezghetat dar atat.te cunoastem foarte bine.

  1. Istrate

   Tovarase badacinan, esti pe langa subiect si predicat. Aici e vorba de popa „halalalt” care l-a furat pe bine-cunoscutul-de-voi popa catolic. Sau daca ai ceva cunostinte, iesi la inaintare, demonstreaza-i ca a gresit.
   Vorba ceea: „l-a prins cu matza-n sac”, dar l-a iertat.
   Judeca-l-ar istoria!

  2. Anonim

   Tataie badacinan, vezi ca ID-ul te da de gol. Sa spunem in gura mare cine esti? Te cunoastem si noi foarte bine.

   1. Istrate

    Cronicarule Anonim, nu speria omul! Lasa-l sa se manifeste. Poate asa va ajunge sa vada padurea de copaci!

 23. Anonim

  Marea gresala apartine Preafestitului, care i-a obligat pe bietii popi sa faca ceea ce nu stiu, adica sa scrie carti. Nu inteleg de ce nu i-a lasat sa faca ceea ce stiu ei mai bine: sa dea cu cadelnita, sa adune bani, sa contruiasca sau sa repare biserici, case, sa construiasca vile… etc

 24. Anonim

  …sa-si angajeze nevestele etc.

 25. ANTISECURISTU ANTI MARC SI BUTIRII

  PAI MAI BAIETI DACA PONTA A FURAT SI E PRIMINISTRU SI ZICE CA E TARE SARACU DE POPA A FURAT SI EL STII CHESTIA FURA PRIMARUL FURA SECRETARU …… FURAM TOTI BRAVO POPA BLAGA ESTI LA FEL DE TARE CA PONTA

 26. Anonim

  RAI MAI SUNTETI.
  CUI FACE BINE ATATA SCANDAL?
  CINE CREDE CA VA CASTIGA CEVA DIN TOATE ACESTE JIGNIRI SE INSALA.
  PIERDETI TOTI INDIFERENT DE RELIGIE. VOI CEI CARE AR TREBUI SA FITI UN EXEMPLU SCRIETI TOT FELUL DE COMENTARII FOLOSIND UN ALT NUME. CINE SUNTETI VOI SA JUDECATI?
  DE CE NU VEDETI PARTEA BUNA A LUCRURILOR ACEA CA TOTI LOCUITORII SATULUI AU O CARTE DESPRE SATUL LOR IN CASA , INDIFERENT CARE POPA A SCRIS CARTEA.
  CARE PREOT A FACUT MAI MULTI BANI DIN VANZAREA ACESTEI CARTI?

  1. Anonim

   acesta este un mod de a vedea lucruile cu totul gresit. Acest fel de abordare ne tine pe loc. In orice domeniu.

  2. Istrate

   Indiferent de „pseudonim sau anonim”, aici nu este dezbatuta in nici un fel optiunea religioasa a unei persoane sau grup de persoane.
   Este vorba de furt calificat dat in vileag de un cercetator stiintific cu titlul de „Doctor”, care a sesizat ca miile de ore petrecute in diferite Arhive ii sunt FURATE, INSUSITE cu un zambet sarcastic de un personaj dubios (cu „ochi albastri”, as mai adauga).
   Lacunele gramaticale sesizate in postare, nu au reusit sa ma faca sa ignor mesajul, si as mai supra-licita: daca nu stii despre ce e vorba si ai anume frustrari, mai bine nu te baga intre baietii mari. Ramai sa reiei gramatica de-a patra.

  3. Sorin

   Cum adica, „indiferent de cine a scris…”? Inseamna ca esti de acord cu fapta incalificabila a popii ortodox, cel care si-a permis fara rusine sa se erijeze ca autor al unei lucrari incropita din furtisag pe fata din cartea preotului greco-catolic C.Borz? Fara indoiala ca si tu esti un slujbas al festitului, care la ordin va scoate in curand o alta monografie, in acelasi stil! Pai cu asemenea „cercetatori” si „scriitori” se lauda barbosul?

 27. Anonim

  nu am crezut si nu cred nici acum ca un popa de orice religie poate fi considerat dm
  om de stiinta este doar un slujitor si atat

  1. Istrate

   Pui te rog semnele de punctuatie?

 28. Anonim

  Nu toata lumea e profesor de limba romana.

 29. Ionel Man

  Cred ca la mijloc este o eroare, iar pe popa cel furacios nu-l cheama Blaga ci BLEAGA!
  Fiindca o fapta ca aceasta nu putea fi facuta decat de un individ de o asemenea factura! Adica, bleg de tot!

 30. Anonim

  Bleg esti tu ,Ionele. Tu iti exprimi parerea ca un belg.

Leave a Comment