Plăcuțe în patru limbi – vandalizate la intrarea și ieșirea din județul Sălaj

Pe Drumul Județean 108, la limita județului Sălaj cu județul Cluj, plăcuțele inscripționate în patru limbi, cu județul Sălaj, au fost vandalizate. Nimeni nu știe cine a făcut o astfel de faptă, fiind vorba nu doar de aspectul moral al acestor distrugeri ci și de faptul că aceste plăcuțe, montate de Consiliul Județean, au costat bani, iar ele reprezintă cartea de vizită la intrarea ori ieșirea din județul nostru pentru orice turist, pentru orice român ori străin care vine în județul nostru ori îl traversează.

De altfel, este foarte puțin probabil ca vinovații să fie găsiți, deoarece nu există camere de supraveghere în vecinătatea indicatoarelor, o boală generalizată în județul nostru, mai ales în municipiul Zalău, reședința județului Sălaj fiind printre ultimele orașe din țară care nu dispune, nici măcar în centrul orașului, de un sistem performant , dar mai ales funcțional, de camere de luat vederi, consecințele acestei lipse fiind cele pe care fiecare cetățean le cunoaște deja.

Referitor la acest act de vandalism, prin care plăcuțele de la intrarea și ieșirea din județ au fost vandalizate pe porțiunea scrisă în limba maghiară, această faptă nu este nici prima și cu siguranță nici ultima, pe acest segment infracțional, săvârșită la noi în județ. Unii au speculat că s-ar putea să fie vorba de o acțiune comisă de copii. Acest lucru este însă foarte puțin probabil având în vedere că autorii ar fi avut nevoie de o mașină pentru a se putea deplasa la intrările/ieșirile din județ într-un interval de timp atât de scurt. 

Această faptă reprobabilă nu este, așa cum menționam, un caz izolat. În ultimii ani mai multe plăcuțe bilingve au fost vandalizate, printre care cele din Covasna/Kovászna, Târgu Secuiesc/Kézdivásárhely, sau Gheorgheni/Györgyfalva sau Cluj Napoca/Kolozsvár – . Din păcate, aceste cazuri, ca și altele – cum ar fi vandalizarea statuilor și monumentelor comunității maghiare sau recentele acte de vandalism din Cimitirul reformat din Zalău, a celor din Cimitirul evreiesc, fapte săvârșite în urmă cu un an și alte exemple – reflectă o atitudine negativă persistentă împotriva minorității maghiare ori evreiești din Sălaj, dar și din alte județe din țară, iar autoritățile de multe ori fac prea puțin pentru a combate acest fenomen.

Cât despre cei care comit astfel de fapte de distrugere (o faptă de altfel prevăzută și pedepsită de Codul Penal, prin articolul 253, Distrugerea), ei trebuie să știe că acțiunile lor nu reprezintă nici pe departe mostre de “patriotism” sănătos, ci doar niște acte de lașitate și vandalism, dovada unui caracter și a unei educații care lasă foarte mult de dorit.

foto: © Peti Luidort

Alte articole

10 Thoughts to “Plăcuțe în patru limbi – vandalizate la intrarea și ieșirea din județul Sălaj”

 1. Anonim

  Niște proști au crezut că în engleză și franceză există litera „ă”.

 2. Anonim

  Măi Florine ! De când este limba engleză și franceză limba oficială în județul Sălaj sau în România ? În Sălaj trăiesc maghiari în proporție de
  aproape un sfert din populația totală. În Norvegia, Suedia, Finlanda pe lângă limbile oficiale în partea de nord ale tărilor (în Laponia) respective denumirile localităților apare și în limba laponă (saami).

 3. MeSZes

  Măi Florine ! De când este limba engleză și franceză limba oficială în județul Sălaj sau în România ? În Sălaj trăiesc maghiari în proporție de
  aproape un sfert din totalul locuitorilor. În Norvegia, Suedia, Finlanda pe lângă limbile oficiale în partea de nord ale tărilor (în Laponia) respective denumirile localităților apare și în limba laponă (saami).

 4. Adi

  Stimate autor, prin articolul matale victimizezi ungurii și induci ideea că românii ar fi de vina. Crezi că ungurii nu au motive suficiente de victimizare? Daca ai ști ce lupta se duce intre cele 2 nații in spatele ușilor închise, nu ai mai baga atâtea in seama. In problema maghiara, mi-aș dori sa avem gradul de tolentanta al sârbilor vis a vis de vecinii noștri din Ungaria

  1. Baby Jane

   Habar n ai si comentezi, numai prostii spui. Nu poti intelege despre ce e vorba? Te doare capul cand vezi unde dai si unde crapa, ‘mne fereste

  2. Alex

   Stimate domn ADI, nu victimizeaza nimeni maghiarii. Nu ai capacitatea de a intelege mesajul acestui articol, care transmite mult mai mult decat simpla mâzgalire a unor panouri. Este vorba, dupa umila mea parere, despre EDUCATIA pe care o avem. Despre nivelul de cultura si civilizatie la care ne gasim. Despre respectul pentru semenii nostri, indiferent ca sunt romani, unguri, chinezi sau albanezi. Despre a avea o tara asa cum au si altii si un popor asemenea. Si despre multe altele. de aceea nu ne putem compara nici cu state mult mai slab dezvoltate decat noi, pentru ca suntem neamuyri proaste, badarani, ciobani, oameni care fac rau si distrug in loc sa faca tot posibilul sa pastreze orice bun in stare de functionare, curat, civilizat! Nu vezi, ca si ceilalti, padurea de copaci. Un articol foarte bun si o inititativa care merge mult mai departe decat subiectul in sine. Insa doar pentru cei care chiar vad in astfel de acte lucruri care ne fac pe noi insine de rusine, in fata noastra si pe urma in fata altora. Felicit Magazin Salajean pentru acest articol ca si pentru multe altele – unicat in presa din Transilvania.

 5. Prof. A. Demeter, Cluj

  Foarte bine punctat in ultimul comentariu. Sunt foarte surprinsa sa vad ca multi iau in deradere astfel de gesturi de oameni din Evul Mediu, categoria de cea mai joasa speta. Foarte trist sa vezi asa ceva, nu conteaza despre ce limba este vorba, gestul si principiul in sine reprezinta motive prin care putem sa fim aproape convinsi ca nu ne vom face bine niciodata. Initiativa magazin salajean este laudabila, citesc mereu cu placere dar si cu nestapanita tristete de multe articolele dumneavoastra. Socotesc acest gest ca un act de vandalism, legea si cei care trebuiie sa o aplice ar trebui sa dea de urma acestor specimene.

 6. Un roman

  In judetul In care ungurii au făcut masacrele de la IP si Trezea, nu au ce caută plăcute in ungureste.
  Amu noi sîntem stăpâni aici, nu mai is ungurii. Cu-i nu-i convine,valea !

  1. Transilvan

   Un roman, ce ar fi sa introduci matale la google Gradinari si Tarcaia? Sa vezi masacrele din 1919 facute de romani? Ignoranta nu-ti scuza xenofobia (gasesti in dex ce inseamna). Nu sunreti nici pe departe atat de inocenti precum credeti voi. Daca vrei iti mai dau niste localitati…

   Ati fost conditionati de decenii sa propaganda numita istorie sa-i urati pe unguri, dar asta nu va face patrioti. Confirma doar experimentul lui Pavlov (de asemea de gasit pe net): spui ungur si vad deja romanii patrioti negru in fata ochilor.

  2. Boros Laszlo

   Stai linistit ca tot eu sunt stapan pe mosia mea :)))

Leave a Comment