Peste 400 de salajeni au pensiile poprite

Peste 400 de salajeni au pensiile poprite

Conditiile grele din economie le ingreuneaza pensionarilor traiul, iar pentru cei ale caror pensii abia daca ajung la doua, trei milioane, a o scoate la capat de la o luna la alta este extrem de dificil. Multi dintre ei au luat credite de la banci si case de ajutor reciproc pentru a se descurca, dar criza economica ii impiedica sa isi plateasca ratele la timp. Urmarea: pensii poprite luna de luna.

Peste 400 de pensionari din Salaj au pensiile poprite, de Casa Judeteana de Pensii Salaj, in luna septembrie, conditiile grele din economie impiedicandu-i pe oameni sa isi poata plati la timp ratele la unitatile bancare sau la casele de ajutor reciproc sau impozitele la primariile de care apartin. Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, Filonas Chis, a declarat ca fenomenul popririlor dureaza de cateva luni, conditiile grele impuse de criza economica fiind cele care au dat peste cap traiul pensionarilor. Avem peste 400 de pensionari carora li s-au pus popriri pe pensii, din cauza ca nu si-au achitat ratele la banci si impozitele catre primariile de care apartin. Cifra se mentine constanta de la o luna la alta si noi spunem ca, oarecum, este un fenomen firesc, avand in vedere conditiile din economie. In mod evident, criza economica face ca pensionarii sa aiba dificultati in ceea ce priveste achitarea ratelor si, pe langa asta, fiecare caz are si cauze personale, a declarat Filonas Chis.

Retinerea din pensii depinde de fiecare caz in parte, iar CJP Salaj nu a facut un calcul al sumei totale, accentul fiind pus numarul de pensionari aflati in aceasta situatie. Cele mai multe cazuri privesc neplata ratelor la banci si la casele de ajutor reciproc, fiind atat din mediul urban, cat si din cel rural. Vorbim de intreg judetul, nu de o zona anume. Peste tot, oamenii au dificultati cu ratele, si in rural, si in orase. In toate aceste cazuri, CJP Salaj face munca de recuperare a banilor, a spus directorul CJP Salaj.

Fenomenul poprilor pe pensii a fost inregistrat si in anii trecuti, dar la o pondere mult mai redusa. La nivel de judet, situatia a inceput sa fie monitorizata din luna martie 2009, dupa ce, in primele doua luni ale acestui an, s-a observat o crestere a numarului pensionarilor care nu isi mai pot plati ratele la termenele stabilite.

Leave a Comment