Din 2010: Impozitele si taxele locale vor creste cu 20 la suta

Din 2010: Impozitele si taxele locale vor creste cu 20 la suta

Executivul a decis ca, din 2010, sa majoreze impozitele si taxele locale cu aproximativ 20 la suta, valoarea de impozitare pentru cladirile facute din materiale rezistente si racordate la utilitati urmand sa fie majorata astfel, incepand cu anul viitor, de la 669 de lei pe metrul patrat la 806 lei. Taxele au fost majorate prin hotarare aprobata de Guvern in luna august si publicata, joi, in Monitorul Oficial.

Valoarea de impozitare a cladirilor din materiale rezistente – beton sau caramida – care nu sunt racordate la reteaua de apa, canalizare, reteaua electrica sau termica va creste de la 397 de lei pe metrul patrat la 478 de lei pe metrul patrat.

Valoarea de impozitare a fiecarui metru patrat de constructie din lemn, piatra naturala sau chirpici creste si ea, de la 182 la 219 lei in cazul celor cu utilitati si de la 114 la 137 in cazul celor fara utilitati.

Impozitul pe cladiri se calculeaza de autoritatile locale, cuantumul platit de contribuabil urmand sa fie de 0,1 la suta din valoarea de impozitare stabilita prin lege. La aceasta valoare, autoritatea locala poate adauga pana la 20 la suta.

Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinatia de spatiu de constructie creste si el, de la 7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, in conditiile in care localitatea in care se afla este, conform clasificarii oficiale, una de rang 0, iar zona in care terenul este amplasat este A. Clasificarea oficiala instituie localitati de sase ranguri – notate, in ordine crescatoare, de la la V, iar zonele din cadrul localitatii sunt, de la centru spre periferie, de la A la D.

Creste si impozitul pe mijloace de transport, cea mai recenta HG instituind o taxa anuala in functie de cilindreea motorului masinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, romanii vor plati cate opt lei pentru fiecare 200 de centimetri patrati ai propulsorului masinii lor. Pentru cele cu motoare intre 1.601 si 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxati cu 18 lei. Intre 2.001 si 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi va fi taxat cu 72 de lei anual.

Aceeasi Hotarare de Guvern stabileste si cuantumul taxelor percepute de administratiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizatii sau certificate. Astfel, daca pana acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafata de pana la 150 de metri patrati se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsa intre 4 si 5 lei.

Taxa de eliberare a autorizatiei pentru desfasurarea unei activitati economice va creste de la maximum 11 lei la cel mult 13 lei in mediul rural si de la maximum 57 de lei la cel mult 69 de lei in mediul urban. Tot de la 57 de lei la 69 de lei creste si taxa pentru eliberarea ceertificatului de producator.

Pentru eliberarea autorizatiilor de functionare va fi achitata o taxa cuprinsa intre 0 si 17 lei inclusiv, comparativ cu 0-14 lei in prezent.

Taxa pentru eliberarea si vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica va urca de la maximum 3.000 de lei la cel mult 3.615 lei.

Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate va urca de la 23 de lei pe metru patrat la 28 lei, in cazul unui afisaj situat in locul in care persoana deruleaza o activitate economica, si de la 17 lei la 20 de lei, pentru orice alte panouri.

Si impozitul pe spectacole a fost majorat, atat in cazul videotecilor (de la 1 leu pe metru patrat la 2 lei), cat si in cazul discotecilor (de la 2 lei pe metru patrat la 3 lei).

Pentru eliberarea de catre administratia publica de certificate, adeverinte si orice alte inscrisuri prin care se atesta un fapt sau o situatie, cu exceptia acelor acte pentru care se plateste o alta taxa extrajudiciara de timbru mai mare, taxa va urca de la 1 leu la 2 lei, aceeasi majorare fiind operata si pentru eliberarea certificatelor de proprietate asupra animalelor. Tot cu 2 lei in loc de 1 leu va fi taxata si eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar.

Inregistrarea, la cerere, in actele de stare civila, a desfacerii casatoriei, reconstituirea actelor de stare civila si eliberarea altor certificate de stare civila in locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate vor fi de asemenea taxate cu 2 lei, in loc de 1 leu.

Pentru eliberarea sau preschimbarea cartilor de identitate (inclusiv a celor provizorii) si a buletinelor de identitate pentru cetatenii romani, eliberarea carnetelor de identitate sau prelungirea valabilitatii legitimatiilor provizorii pentru cetatenii straini si persoanele fara cetatenie, taxa va urca de la 1 leu la 4 lei.

Pentru obtinerea permisului de conducere la autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 si B+E va fi platita o taxa unica, de 5 lei.

Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor si taxelor locale se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotarare a guvernului, pana la data de 30 aprilie a fiecarui an.

Valorile instituite de noua hotarare vor intra in vigoare incepand cu anul fiscal 2010.

In opinia primarului municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, chiar daca bugetul local are nevoie de surse financiare pentru sustinerea proiectelor demarate, momentul ales de Guvern pentru majorarea impozitelor si taxelor locale este inoportun. Desigur, bugetul de stat si, implicit, bugetele locale, au nevoie de surse de finantare in vederea sustinerii de proiecte, insa consider ca momentul este total inadecvat pentru cresterea fiscalitatii, si asta in conditiile in care persoanele fizice si juridice sunt si asa sufocate, ca urmare a crizei economice. Cred ca modalitatea cea mai buna ar fi constat in identificarea persoanelor care nu isi platesc contributiile la stat din rea vointa, in cazul carora ar fi trebuit sa sa creasca baza impozabila, apreciaza Radu Capilnasiu.

Leave a Comment