Peste 3.000 de familii salajene primesc venitul minim garantat

Peste 3.000 de familii salajene primesc venitul minim garantat

Mai bine de 3.000 de familii din judetul Salaj primesc, in fiecare luna, ajutoare financiare din bugetul local acordate prin Legea 416, privind venitul minim garantat. Potrivit directorului coordonator al Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, Luminita Nemes, la data de 31 iulie 2009, se aflau in plata nu mai putin de 3.172 de familii cu domiciliul in Salaj. Am verificat in luna iulie cinci primarii din judet, unde procentul de beneficiari raportat la numarul de locuitori de pe raza comunei era cu mult mai mare fata de celelalte localitati salajene. Este vorba de Primaria comunei Dragu, unde 87 de familii primesc ajutoare sociale (5,5 la suta din totalul populatiei comunei), cea din Fildu de Jos – 80 (5,1 la suta), la Valcau de Jos – 161 de familii (4,9 la suta), la Sag – 167 de familii (4,8 la suta) si la Primaria Plopis, unde alte 105 familii primesc ajutoare sociale (3,8 la suta), ne-a declarat Luminita Nemes. Reprezentantii directiei spun ca vor analiza indeaproape situatia celor cinci zone mentionate, in vederea respectarii prevederilor acestei legi, conform careia, cei care beneficiaza de acest ajutor au obligatia de a presta, lunar, 72 de ore de munca in folosul comunitatii.

Tot din raportul DMPS Salaj, intocmit la finele lunii iulie, a fost prezentata si situatia ajutoarelor de urgenta si ajutoarelor pentru inmormantare acordate din bugetul local. Anul acesta, 97 de familii din judetul Salaj s-au aflat in situatii limita din punct de vedere financiar, primind din bugetul local, in limita fondurilor, astfel de ajutoare de urgenta, iar alte 21 ajutoare pentru inmormantare. Este vorba de familii si persoane care se confrunta cu lipsa accesului la serviciile publice (apa, gaz, curent electric), risc de pierdere a locuintei (in cazul restantelor la intretinere), imposibilitatea asigurarii inmormantarii (cand nu exista sustinatori legali sau cand acestia au venituri foarte mici), imposibilitatea accesului la serviciile medicale (persoane fara asigurare medicala, care necesita internare, tratamente, interventii chirurgicale), handicap (procurarea unor proteze, interventii chirurgicale), imposibilitatea integrarii sociale (in cazul persoanelor care parasesc sistemele de protectie sociala si a celor care au executat pedepse privative de libertate) ori imposibilitatea accesului la invatamant (in cazul copiilor care provin din familii cu nevoi sociale).

One Thought to “Peste 3.000 de familii salajene primesc venitul minim garantat”

  1. razavan

    in valcaul de jos sta sotia mea care ma lasat cu 3 copii si nu vrea sa se prezinte la tribunal instintato ca o caut la nr 217 valcaul de jos

Leave a Comment