Peste 10.000 de copii din Zalău vor dârdâi în şcoli şi grădiniţe

VIDEO

Nemulţumiţi de oferta făcută de municipalitate pentru tronsonul de aproape 10 kilometri din reţeaua de transport a energiei termice, ungurii de la E-Star au sistat, ieri, în jurul orei 12, furnizarea agentului termic în unităţile de învăţământ din Zalău. Reprezentanţii companiei E-Star Ungaria au trimis, marţi, 12 martie, o echipă de intervenţii pentru a “închide robinetul”. Peste 10.000 de copii vor învăţa în frig şi circa 200 de abonaţi casnici vor îngheţa în locuinţe, până ce autorităţile locale vor identifica o soluţie pentru ieşirea din această situaţie delicată.
“Lucrurile sunt extrem de complicate. Se va crea o mare problemă, dat fiind faptul că sezonul de încălzire mai durează încă o lună”, a recunoscut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu, menţionând că în încercarea de a rezolva problema, municipalitatea va face apel la instanţă. “Vom face toate demersurile necesare pentru atragerii răspunderii administratorului E-Star Budapesta pentru toate problemele cauzate. Vom încerca să obţinem o nouă ordonanţă preşedinţială care să ne permită să folosim tronsonul de deţinut de firma din Ungaria pentru distribuţia agentului termic”, a explicat primarul.
Autorităţile au mai obţinut o astfel de ordonanţă, însă după ce E-Star a declarat recurs, Curtea de Apel Cluj a desfiinţat hotărârea. Ca urmare, Uzina Electrică a folosit reţeaua proprietate privată a E-Star fără să deţină un titlul asupra ei.
La rândul lor, oficialii companiei au făcut deja o plângere penală infracţiunea de tulburare de posesie. “Directorul Uzinei Electice, Viorel Marian, a dat deja declaraţii la poliţie şi, probabil, voi urma eu”, a mai spus Căpîlnaşiu.
Potrivit spuselor sale, pretenţiile iniţiale ale ungurilor se ridicau la aproape 3 milioane de lei, sumă din s-au arătat dispuşi să mai lase puţin. Chiar şi aşa, preţul pretins cu mult peste valoarea la care a fost evaluat tronsonul în cauză. “Pretenţiile celor de la E-Star au pornit de la 3 milioane de lei. Tronsonul a fost evaluat la aproape 1,1 milioane de lei, dar ne-am exprimat intenţia de a plăti mai mult. Deşi reprezentanţii societăţii au mai lăsat din preţul iniţial, pretenţiile lor depăşesc cu mult suma pe care putem să o plătim”, a afirmat edilul.
În condiţiile date, Radu Căpîlnaşiu susţine că autorităţile locale iau din nou în calcul o idee mai veche, respectiv dotarea fiecărei unităţi de învăţământ din Zalău cu centrală termică proprie: “Evaluăm posibilitatea ca în fiecare şcoală şi grădiniţă din municipiu să fie montată o centrală proprie. Nu ştim, deocamdată, ce costuri ar implica o astfel de investiţie”. Varianta centralelor termice a mai fost luată în discuţii în urmă cu câţiva ani, înainte ca municipalitatea să intre în parteneriat cu firma din Ungaria şi să atribuie contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, distribuţie şi furnizare din Zalău către RFV Distriterm, redenumită ulterior, E-Star Distriterm.
Până una, alta, singura soluţie pentru ca încălzirea sălilor de clasă din şcoli şi a grupelor din grădiniţe o reprezintă radiatoarele. Asta dacă instalaţiile electrice ale unităţilor de învăţământ suportă un consum ridicat de energie electrică.
Reamintim că municipalitatea a desemnat o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei Zalău şi ai Consiliului Local Zalău, pentru a negocia cu partea maghiară vizavi de achiziţia tronsonului dintre Kaufland şi cartierul Brădet. Cele două părţi au purtat mai multe runde de negocieri, fără a ajunge, însă, la un numitor comun, reprezentanţii E-Star având pretenţia să li se plătească atât suma cu care au achiziţionat, în 2010, respectivul tronson, cât şi contravaloarea investiţiilor făcute între timp. Întrucât autorităţile locale nu s-au arătat dispuse să achite aceşti bani, compania din Budapesta a decis să recurgă la măsuri extreme, respectiv la întreruperea furnizării agentului termic către abonaţi.

Alte articole

3 Thoughts to “Peste 10.000 de copii din Zalău vor dârdâi în şcoli şi grădiniţe”

  1. inginerul

    Iata ca prostia primariei iese la iveala. Unde sunt calculele matematice care ne arata sa fii profitabil sau nu, sa nu dai banii degeaba pentru CET-ul muribund. Pentru 200 de familii care nu au caldura trebuie sa-si rezolve, sa inteleaga ca platesc si nu au confortul unei centrale pe gaz. Ce sa zic de gradinite, scoli sau alte institutii publice. Um miliard sau peste (bani vechi)incalzirea pe luna la aceste locatii, oare cate racorduri gaz + centrale pe gaz+alte modificari in instalatii de incalzire interioare, etc. se puteau face din acesti bani pentru a scapa scapam de cet. Au fost idei, pe vremea lui Tariceanu, sa se faca incalzirea in institutiile statului pe gaz, dar murea CET-ul. A-l cui este interesul? Mai slaba primarie nu am mai vazut. Rusine primarule!!!!!

  2. Anonim

    bine ca au o droaie de angajati incompetenti si acum cu regionalizarea isi incarca schema de personal care habar nu au ce trebuie sa munceasca, da bani iau si pretentii au!

  3. coco

    bine ca au o droaie de angajati incompetenti si acum cu regionalizarea isi incarca schema de personal care habar nu au ce trebuie sa munceasca, da bani iau si pretentii au!

Leave a Comment