Persoanele cu opt ani peste stagiul complet se pot pensiona cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard

Persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare, conform proiectului de Lege a pensiilor, pus săptămâna trecută în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate. Cuantumul pensiei anticipate se va stabili din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Astfel, pentru perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare prevăzut în lege de până la un an procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare va fi de 0,50 la sută, între un an şi 2 ani de 0,45 la sută, între 2 şi 3 ani -0,40 la sută, între 3 şi 4 ani 0,35 la sută, între 4 şi 5 ani 0,30 la sută, între 5 şi 6 ani 0,25 la sută, între 6 şi 7 ani 0,20 la sută şi între 7 şi 8 ani 0,15 la sută.

„La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a satisfăcut serviciul militar”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de Legea pensiilor sau de alte acte normative.

Proiectul mai menţionează că, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare şi/sau a stagiului asimilat.

„Beneficiarul unei pensii anticipate nu poate opta pentru pensie de invaliditate în situaţia pierderii capacităţii de muncă”, se mai arată în proiect.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Persoanele cu opt ani peste stagiul complet se pot pensiona cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard”

  1. Anonim

    Bine man, dar care e stagiul complet de cotizație ?

  2. Anonim

    Prezictii 2018

Leave a Comment