Avertisment ANCOM: Echipamentele radio fără marcaj CE sunt ilegale

Echipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeana) trebuie scoase imediat din funcţiune, avertizează reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), întrucat prin interferenţele produse cauzează disfuncţionalităţi serviciilor de radiocomunicaţii autorizate, inclusiv celor destinate pentru salvarea de vieţi omeneşti.
Respectivele aparate, care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene, nu respectă standardele de alocare a frecvenţelor radio la nivel european, provoacă interferenţe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicaţii autorizate, iar utilizarea poate fi sancţionată conform legii. De aceea, ANCOM derulează o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente.

Printre cel mai des intalnite echipamente care provoacă interferenţe sunt telefoanele fără fir, de tip DECT 6.0 fara marcaj CE. Alte echipamente radio răspandite şi care trebuie să aibă marcajul CE sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video, arată sursa citată.

Sancţiuni de până la 5.000 de lei

Marcajul CE este un indicator al conformităţii unui produs cu legislaţia Uniunii Europene şi permite libera circulaţie a acestuia în spaţiul ţărilor membre şi al celor partenere. Marcajul certifică faptul că un produs îndeplineşte cerinţele esenţiale privind siguranţa şi sănătatea utilizatorilor şi a oricărei alte persoane şi poate fi comercializat şi pus în funcţiune pe piaţa Uniunii Europene.
Potrivit specialiştilor Autorităţii, unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul ţării noastre, el produce interferenţe prejudiciabile care afectează în mod grav funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă.

Interferenţele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicaţii pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu), până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). În imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj CE este afectat semnalul telefoanelor mobile, ceea ce poate genera dificultăţi în continuarea sau iniţierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibililă apelarea numărului de urgenţă 112.

Atunci când achiziţionează sau primesc, din afara spaţiului UE, un echipament ce funcţionează prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie să verifice existenţa marcajului CE pentru a se asigura că produsul este compatibil cu piaţa românească. În cazul în care marcajul lipseşte, aparatul trebuie scos imediat din funcţiune.

Persoanele care detin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile HG nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţa a echipamentelor radio şi pot fi sancţionate cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei.

Alte articole

One Thought to “Avertisment ANCOM: Echipamentele radio fără marcaj CE sunt ilegale”

  1. Anonim

    O sa scriu CE pe el si isi revine imediat.

Leave a Comment