Perioada de valabilitate a paşapoartelor simple electronice va fi extinsă de la 5 la 10 ani

Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, față de 5 ani, cât este în prezent, pentru persoanele care au împlinit 25 de ani. Anunțul a fost făcut joi, în ședința de Guvern, de către premierul Viorica Dăncilă. Ea a precizat că pentru persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani, valabilitatea va rămâne de 5 ani, iar pentru cei sub 12 ani, de trei ani.

Primul ministru Viorica Dăncilă a spus că va fi modificat şi cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar în anumite situaţii de urgenţă. “Vom modifica, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar care va putea fi emis în anumite situaţii de urgenţă, determinate de mai multe motive: sănătate, familiare sau profesionale, în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine este eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie avizate de unitatea administrativă română.

Persoanele care din orice motive nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita un paşaport simplu temporar care îi va fi însă eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic”. Noile prevederi legislative au în vedere, în primul rand, eliminarea cozilor uriașe de la serviciile de pașapoarte, mai ales pe timpul verii, atunci când atât cetățenii cât și funcționarii de la ghișee sunt puși în situații stresante din cauza afluxului foarte mare de cereri.

Alte articole

One Thought to “Perioada de valabilitate a paşapoartelor simple electronice va fi extinsă de la 5 la 10 ani”

  1. mai, ziarezule

    vezi ca pentru persoanele de peste 12 ani si pana acum valabilitatea era tot de 5 ani (asa ca n-are ce se prelungi de la 3 la 5 ani)

Leave a Comment