Pensionarii sălăjeni care au plătit greşeala funcţionarilor pot să-şi recupereze banii

Pensionarii sălăjeni care au încasat bani în plus de la stat în urma unui calcul greşit al funcţionarilor pot să-şi recupereze sumele achitate în baza unei cereri. Potrivit unor informaţii furnizate de Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, este vorba despre pensionarii sălăjeni care au fost nevoiţi să plătească câte 30 de lei lunar pentru a „repara” greşeala funcţionarilor.
În cursul lunii mai a anului trecut, un număr de 141 de pensionari sălăjeni au primit la domiciliu înştiinţări cu privire la faptul că sunt obligaţi să restituie instituţiei sume chiar şi de peste 7.000 de lei individual, bani care ar fi fost încasaţi necuvenit în urma unor calculări greşite a dreptului de pensie. Pentru a recupera aceste sume şi nu a prejudicia buzunarul funcţionarilor care au calculat greşit drepturile vârstnicilor, CJP Sălaj a stabilit ca „pensionarii păgubiţi” să dea înapoi, o sumă fixă de maxim 30 de lei lunar, până în momentul în care „debitul” fiecăruia va fi achitat integral. Astfel, potrivit Legii 125-2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, vârstinicii în cauză care au achitat sumele stabilite sau o parte din acestea, trebuie să depună o cerere de restituire la CJP Sălaj pentru a-şi recupera banii . „Restiturea se va face doar la cerere, iar banii vor fi încasaţi în tranşe egale, pe o perioadă de cinci ani, începând de anul viitor”, a declarat reprezentantul instituţiei precizate. Sumele restituite nu vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi nu vor fi purtătoare de dobânzi, penalităţi de întârziere sau majorari de întârziere.
Conform legii precizate, sunt scutiti de la plată pensionarii aflaţi în evidente, la 1 octombrie 2014 şi după această data, cu sume datorate către stat.

Leave a Comment