Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate

Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate pentru partea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, conform unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor, informează Agerpres.

„Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se arată în nota de fundamentare care înspţeşte proiectul de act normativ.

În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, precizează sursa citată.

Pentru corelarea măsurilor privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depăşesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reţinerea şi declararea obligaţiilor, se instituie obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112), prevăzută la art. 147 din Codul fiscal. Concomitent se elimină obligaţia depunerii de către plătitorii de venituri din pensii a Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit (D205).

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate”

 1. Tot pe calea lui Putin !

  Ideea e bună pt noul guvern Ciucă dar, e abia un început. Trebuie să urmăm exemplul țărilor capitaliste dezvoltate care, absolut toate, aplică impozitarea progresivă. Numai România și încă trei țărișoare din UE, sărăntocii UE, ciudat, ortodoxe, mai aplică cota unică. Ăstea mai merg pe calea lui Putin, statul oligarh rus fiind singura țară mare care mai aplică cota unică de impozitare!

  1. Anonim

   Hai c-o mai avut o idee magnifica.De la inceputul anului viitor se elimina limita de pret pentru autovehiculele achizitionate de institutiile publice.Ase c-o sa vedem Mertzane in fata la toate respectivele „oficine”.
   Ca nu degeaba platesc io 41.5% din salariul meu brut la stat.Voi avea transport de lux.Of course,prin reprezentanti !!!

Leave a Comment