Pensiile și indexarea acestora

Alexandru Tamba

Pensiile românilor reprezintă mereu un subiect fierbinte deoarece sunt foarte multe inegalități între cele mai mici și cele mai mari. Sigur, beneficiarii de pensii speciale spun că acestea nu sunt pensii ci indemnizații de serviciu, dar indiferent cum le spunem, ele sunt niște sume care se acordă fără nicio legătură cu contributivitatea la sistemul de pensii și atunci aceștia spun că nici nu trebuie să aibă legătura cu contributivitatea deoarece ele nu sunt pensii ci indemnizații de serviciu. OK, dar de ce ar trebui cineva să beneficieze de indemnizții de serviciu? Iar legătura cu pensia este aceea că aceste indemnizații se acordă odată cu ieșirea la pensie, de aici și această denumire de pensie specială. Astăzi raportul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare este de aproximativ 1:100! Nu există nicăieri în lume acest raport!
Mai mult decât atât, un salariat rămâne cu un net de aprox.60% din salariul brut, ori dacă pensia specială se calculează la 80% din venitul mediu de pe ultimele luni sau din ultima lună, se ajunge ca pensia să fie mai mare decât salariul avut înainte de pensionare! Aberant!
O altă problemă legată de pensii se referă, în opinia mea, la modul de indexare a acestora. Despre ce este vorba: pensiile se indexează cu o cotă procentuală de, să zicem, 5%. Ideea este ca să se acopere inflația, adică creșterea prețurilor. Unui pensionar cu 10.000 lei i se acordă o indexare de 500 lei, iar unuia cu 1.000 lei i se acordă 50 lei. Cu alte cuvinte, unui pensionar i-a crescut prețurile la diferite produse cu 500 lei, iar celuilalt cu 50 lei?!! Sigur că nu, iar eu aș face o propunere: creșterea de prețuri să fie acoperită cu o sumă fixă, nu procentual, astfel s-ar asigura o protecție egală împotriva creșterii prețurilor. Cred că acest mod de indexare este de bun simț și nu are legătură cu politica ci doar cu asigurarea unui grad minim de protecție a cetățeanului.

2 Thoughts to “Pensiile și indexarea acestora”

  1. Anonim

    Corect articol, bine punctate subiectele. Leprele liberale nu aplică legea pensiilor în vigoare pe care și ei au votat-o, nu au mărit punctul de pensie cu 40 %, nu indexează pensiile, nu au început recalcularea pensiilor. Tot încearcă să prostescă pe unii pensionari mai săraci cu duhul evident, care au vota cu liberalii, că vor face altă lege !

  2. RELY

    DOAMNE AJUTA SA SE DEA O LEGE A PENSIILOR ECHITABILA ! SUNT INTRU TOTUL DE ACORD CU CE SE SPUNE IN ARTICOL !!!

Leave a Comment