Pălincarii sălăjeni primesc o nouă lovitură

O nouă majorare a accizelor la alcool, pentru acoperirea găurii bugetare cauzată de reducerea TVA la pâine, va duce implicit la o creştere a evaziunii fiscale în rândul producătorilor de băuturi alcoolice. De această părere este şi Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei producătorilor de ţuică din Sălaj, care spune că orice creştere a accizelor la alcool nu este una benefică, chiar din contră.

În urmă cu aproximativ două săptâmâni, premierul Victor Ponta, în urma unor negocieri cu FMI, anunţa faptul că de la 1 septembrie 2013 se va reduce TVA-ul la pâine de la 24 la sută la 9 sută, reducere care în opinia guvernaţilor va „ajusta” evaziunea fiscală în rândul producătorilor de produse de panificaţie. În acelaşi timp, tot de la 1 septembrie pentru a acoperi gaura bugetară produsă de reducerea TVA la pâine, s-a decis o „compesare” prin majorarea accizelor la alcool şi a altor categorii de bunuri de lux, majorare care va duce la creşterea evaziunii fiscale. Grigore Ardelean, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de ţuică din Sălaj, este de părere că orice creştere a accizelor la alcool va încuraja evaziunea fiscală. „Un litru de ţuică se vinde în prezent la preţul de 15-20 de lei, iar acciza pe care producătorul de ţuică o plăteşte statului este de 15 la sută pentru un litru. Deci vă daţi seama!? Oricum ţuica se vinde pe piaţa neagră, se ştie acest lucru. Omul de la ţară, care produce în propria gospodărie ţuică, vine la piaţă cu legume şi zarzavaturi de vânzare şi pe lângă acestea mai pune şi doi, trei litri de ţuică, pe care-i vinde. (…). Dacă se vor introduce noi taxe, accize la alcool, clar va creşte evaziunea”, a precizat reprezentantul Asociaţiei producătorilor de ţuică.

Oficial – 115 producători cu „acte-n regulă”

În prezent, la nivelul judeţului Sălaj, din această Asociaţie a producătorilor de ţuică fac parte 115 membri, persoane care produc alcoolul cu „acte-n regulă” şi care plătesc vamă statului. În realitate însă, numărul producătorilor este unul mult mai mare. Pentru fiecare litru de ţuică produs chiar şi în curtea casei, producătorii care intenţionează să vândă băutura trebuie să plătească o taxă de 15 lei pe litru, bani care în mod normal ajung în trezoreia statului. Acest lucru ar însemna o pierdere, având în vedere preţul actual al ţuicii în piaţă – maxim 20 de lei. Un litru de ţuică vândut legal cu 20 de lei ar lăsa în buzunarul producătorului, după plata accizei, doar cinci lei. Asta în cel mai fericit caz. Există şi situaţii în care preţul ţuicii, în funcţie de materia primă folosită la preparare este mai mic, chiar şi de 10 lei.

2 Thoughts to “Pălincarii sălăjeni primesc o nouă lovitură”

  1. Zălăuan

    În mod normal achitarea taxelor este o îndatorire cetăţenească.
    Dar când ştiu că aceste taxe mărite pentru a îndestula şi mai mult organele de represiune ale statului, încep să-mi pun problema rostului acestui stat.
    Eu nu sun de acord să se mărească pensiile şi aşa neruşinat de mari ale militarilor beşe-n cizme.
    De ce să mai luăm de la ţăran ca să-i dăm la o fleandură de maistru militar 96 de milioane de lei vechi pensie ?
    Deci luăm de la ţărani, de la educaţie (236 milioane lei noi), de la asistenţii maternali, ca să dăm la militarii beşe-n cizme ?!
    Români, treziţi-vă !
    Alungaţi acest regim capitalist, puturos şi corupt !

  2. Anonim

    problema nu este regimul capitalist:
    daca trebuie sa platesc 15-20 % este normal, platesc ,Pentru ca a plati taxele este un lucru frumos. Este un lucru civilizat! Tommaso Padoa Schioppa : ”Impozitele sunt un lucru frumos!”
    În momentul în care taxele depășesc 30 % acele taxe vor fi evitate. Este normal…

Leave a Comment