O nouă “armă” în arsenalul ANAF: băncile vor raporta zilnic deschiderile de conturi

Băncile vor raporta zilnic către ANAF deschiderile de conturi
Regimul deschiderilor de conturi cât şi cel al închirierii cutiilor de valori din bănci, intră începând cu anul viitor într-un cadru mult mai strict şi mai atent verificat de către autoritatea fiscală din România. Astfel, băncile din România vor avea prin lege obligaţia să raporteze către ANAF, zilnic, lista persoanelor fizice sau juridice care îşi deschid sau închid un cont bancar, de orice fel, precum şi dacă cineva închiriază sau renunţă la o cutie de valori, potrivit Codului de Procedură Fiscală care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Prin conturi se înţelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă, iar informaţiile furnizate se vor referi inclusiv la modificările survenite după data deschiderii contului cu privire la cel puţin un element de structură din formatul de raportare pus la dispoziţie de către ANAF.

Nu doar băncile vor raporta ANAF-ului datele referitoare la clienţi, ci şi cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imo¬biliari, care vor avea obligaţia să raporteze în fiecare zi către ANAF tranzacţiile care depăşesc 5.000 de euro, indiferent dacă tranzacţia este efectuată prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele. La prima transmitere instituţiile de credit vor comunica şi următoarele: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, ce deţin conturi deschise la data de 31martie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 martie 2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea.

Totodată, instituţiile de credit vor fi obligate, conform Codului de Procedură Fiscală, ca la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi. Şi în acest caz, în terminologia “conturi deschise” sunt asimilate toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă şi dacă acestea sunt deschise sau au fost deschise şi figurează închise la momentul efectuării solicitării. Guvernul susţine că măsura prezintă avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care să fie valorificată atăt în scopul identificării evaziunii fiscale, cât şi în scopul eficientizării activităţii de executare silită.

Alte articole

2 Thoughts to “O nouă “armă” în arsenalul ANAF: băncile vor raporta zilnic deschiderile de conturi”

  1. KOSA ILDIKO

    Colaborare cu castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectam urgent persoane din toate localitatile tarii, pentru colaborare part-time sau full-time. Castigurile, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), vin din prima luna, iar activitatea este extrem de simpla. Garantam seriozitate maxima si cerem acelasi lucru. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: 
    koildiko.judit@gmail.com

  2. Anonim

    daca toate aceste informatioi nu vor fi verificate on-line nu se rezolva nimic.

Leave a Comment