O jumătate de miliard de lei pentru prefinanţarea a trei proiecte europene

Peste 500.000 de lei vor fi destinaţi, în acest an, prefinanţării aferente unor proiecte cu finanţare nerambursabilă. Banii au fost încasaţi de municipalitate anul trecut, dar nu a fost reţinută în cadrul proiectelor respective. În ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii au votat în favoarea utilizării acestei sume, reprezentând prefinanţarea încasată de municipalitate în 2012, pentru proiectele pe care le viza.

Astfel, aproape 300.000 de lei vor fi destinaţi proiectului ce vizează reabilitarea Clădirii Transilvania, circa 210.000 de lei vor fi folosiţi pentru amenajarea peisageră din Zalău, iar diferenţa, de aproape 17.000 de lei, este pentru Festivalul Roman.

Investiţii de 10 milioane de lei în Clădirea Transilvania

Demarat la finele lui 2011, proiectul de reabilitare a Clădirii Transilvania, considerată monument istoric, cuprinde lucrări de consolidări, restaurarea picturii de pe tavanul fostei săli a teatrului orăşenesc, înlocuirea tuturor instalaţiilor interioare, realizarea iluminatului arhitectural, amenajarea curţilor interioare, a spaţiilor verzi şi a locurilor de parcare, dotarea clădirii cu sistem de alarmare în caz de incendiu. Valoarea totală a proiectului se apropie de 10 milioane de lei. Lucrările vor fi încheiate în toamna anului în curs.

Pistă de biciclete în Parcul Central
Proiectul ce prevede amenajarea peisageră a municipiului este unul dintre cele mai mari proiecte derulate de către Primărie. În valoare de circa 4 milioane de lei, proiectul îşi propune schimbarea la faţă a Parcului Central, de se întinde pe 4,6 hectare, astfel încât zălăuanii să beneficieze de o zonă de agrement destinată tuturor categoriilor de vârstă. Aici vor exista o pistă de biciclete cu circuit închis, cu o lungime de 1,5 kilometri, panouri de căţărat, luminate cu reflectoare, mese de şah, spaţiu de joacă pentru cei mici, o fântână arteziană, zone cu gazon pentru stat pe iarbă, spaţii împrejmuite pentru animale de companie, un amfiteatru modernizat. Şantierul a fost deschis în mai 2012, investiţia urmând a fi finalizată anul viitor.

Peste un milion de lei pentru promovarea Festivalului Roman

În ceea ce priveşte proiectul “Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum”, acesta se derulează până în luna octombrie 2013 şi beneficiază de un buget de aproape 1,1 milioane de lei. Principalele obiective le reprezintă promovarea Festivalulul ca instrument de punere în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană situate în Zalău, prin participarea la târguri de turism, organizarea de evenimente culturale, ştiinţifice şi sportive, dezvoltarea de produse de marketind specifice activităţii de promovare turistică, dezvoltarea unui centru turistic virtual al municipiului şi al zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini de internet, dar şi creşterea numărului de turişti.

Alte articole

Leave a Comment