O defecţiune la staţia de monitorizare a calităţii aerului din Zalău a băgat panica în locuitori 

Panoul de afişaj al calităţii aerului de pe platoul de marmură arată, de câteva zile, depăşiri considerabile ale indicatorilor poluanţi din aerul respirat de zălăuani.

Spre exemplu, luni, 4 iulie, la ora 17, panoul din centru afişa un indice „foarte rău” al calităţii aerului general, fiind cotat cu nota 6 din 6. Oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj ne dau asigurări că toate aceste informaţii nu sunt reale, fiind determinate de o defecţiune a echipamentelor staţiei automate de monitorizare a calităţii aerului din Zalău, amplasată pe strada Meteorologiei.

„Din cauza descărcărilor electrice, săptămâna trecută s-a defectat amortizorul staţiei de monitorizate. De atunci am avut mai multe probleme cu transmisia, echipamentele raportând date eronate. În realitate, însă, nu au fost înregistrate depăşiri ale indicatorilor poluanţi. Dovadă stau filtrele, pe care nu s-au înregistrat depuneri”, ne-a declarat Dana Noje, purtătorul de cuvânt al APM Sălaj.

Potrivit sursei citate, amortizorul defect va fi preluat, în aceste zile, de către firma responsabilă cu service-ul echipamentelor.

Staţia automată de pe Meteorologiei a fost pusă în funcţiune la începutul anului 2008. Instalaţia este una de tip industrial, ceea ce înseamnă că măsoară impactul companiilor din zona industrială asupra zonei locuite. Raza de reprezentativitate este de 5-10 kilometri, datele înregistrate fiind transmise automat spre serverul de la APM, de unde pleacă spre cele două panouri de afişaj, unul situat în centrul Zalăului, iar un altul, în holul Agenţiei.

 

Alte articole

Leave a Comment