Numărul pensionarilor sălăjeni scade de la un an la altul   

În trimestrul II numărul mediu de pensionari a fost de 5,2 milioane persoane, cu 16.000 mai puțini față de trimestrul precedent a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Raportat la numărul de salariați, județul Teleorman conduce în top, cu 16 pensionari la 10 salariați, media națională fiind de 9 pensionari la 10 salariați.

Numărul pensionarilor este în scădere continuă. În 2017, numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,228 milioane, în scădere cu 29.000 faţă de anul anterior.

Pensia medie lunară (se iau în calcul toate pensiile – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.) a fost de 1.122 lei, neschimbată față de trimestrul precedent. Însă în primul trimestru din 2018, pensia medie a scăzut cu 0,9 la sută față de ultimul trimestru al anului trecut.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.073 lei, iar în raport cu salariul mediu net a fost de 48,2 la sută, în scădere față de 51,3 la sută în primul trimestru al anului.

Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și IPC a fost de 98,7 la sută.

Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare a pensiei medii reale a scăzut cu 1,3 la sută, comparativ cu trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9 la sută) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,9 la sută în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,7 la sută) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1 la sută.

Numărul pensionarilor sălăjeni  a scăzut

Județul Sălaj a înregistrat o scădere serioasă a numărului de pensionari, în ultimele 12 luni. Astfel, în evidențele Casei Județene de Pensii Sălaj, în prezent, se află un număr de 67.728 beneficiari (pensionari + beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale), față de 69.500 beneficiari aflați în evidențele instituției noastre în luna septembrie 2017. Numărul de beneficiari a scăzut cu 1.772 față de anul trecut. În ceea ce privește venitul mediu al unui pensionar, valoarea pensiei (media) în Sălaj în sectorul de stat la nivelul județului Sălaj este de 1.084 lei.

Cea mai mare pensie încasată de un sălăjean, fost magistrat, este de 18.400 de lei (echivalentul a peste 4.000 de euro, lunar). Cea mai mică pensie în județ este de 1 leu. Având, însă, în vedere OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cei care au astfel de sume care, evident, reprezintă de fapt, nimic, beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari în cuantum de 520 lei. 

 

 

Alte articole

One Thought to “Numărul pensionarilor sălăjeni scade de la un an la altul   ”

  1. Anonim

    Lasa ca raman aia cu pensii speciale de peste 70 milioane NESIMTITE, ca si cei care le ia si sfideaza contribuabilul la pensii de 35-40-45 de ani sa aiba ei fosti trantori ce sa ia de la 50 de ani ,aceste pensii IMORALE ! Asa sa le ajute Dzeu !

Leave a Comment