Noutăți legislative în atenția celor care își deschid dosarul de pensionare

O nouă lege ce vizează drepturile și obligațiile persoanelor care urmează să se pensioneze, dar și persoanele care se află în prezent în pensie a intrat, joi, în vigoare.

Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii și are două categorii de dispoziții, respectiv dispoziții care vizează persoanele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensii începând din data intrării în vigoare a actului normativ în discuție, atât din punct de vedere al reducerii vârstei standard de pensionare, cât și din punct de vedere al stagiului complet de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual; dispoziții care vizează anumite categorii de pensionari cu drepturi în plată, care vor beneficia de recalcularea acestor drepturi prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel utilizat inițial.

Sunt vizate persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condițiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) și în condiții speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 până la 12 ani, în funcție de numărul de ani de stagiu de cotizare realizați în aceste condiții, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010 anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiții speciale de muncă și care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum și de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general; sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucrați în aceste locuri de muncă; pensionari care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169`1 și care – până în data de 31 decembrie 2015 – au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispozițiilor unor hotărâri judecătorești. Legea nr. 221/27 iulie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 661 din 30 iulie 2018 și a intrat în vigoare joi, 2 august. Informațiile ne-au fost oferite de reprezentanții Casei de Pensii Sălaj.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment