Noul Cod Rutier bagă în faliment vitezomanii şi şoferii needucaţi: amenzile depăşesc 6.000 de lei

Senatorii pregătesc mai multe modificări ce vor fi aduse Codului Rutier, modificări menite să stopeze, sau cel puţin să diminueze obiceiurile şoferilor şmecheri sau nesimţiţi. Prin noile prevederi legale, cei care vor claxona nejustificat, vor arunca gunoaie, ori resturi de ţigarete pe geamul autoturismului vor fi sancţionaţi prin amenzi consistente de până la 1.000 de lei. Pe lângă tradiţionala amendă, şoferii care confundă trotuarul cu partea carosabilă rămân şi fără permisul de conducere pentru două luni. Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbătute de senatorii în Comisia de Transporturi este şi cea care reintroduce sancţiunea ridicării autovehiculului, din păcate, necesară în condiţiile în care parcările pe trotuare, cele de pe trecerile de pietoni ori alte locuri nepermise, s-au înmulţit în ritm îngrijorător.

Autovehiculele vor putea fi ridicate atât de autorităţile publice, dar şi de operatori privaţi. Amenda, în situaţia în care un şofer parchează illegal, va fi de peste 600 de lei, iar cei care nu o achită în 24 de ore vor mai fi nevoiţi să plătească în plus 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere la plată. Cele mai mari amenzi sunt pregătite pentru vitezomani. Şoferii prinşi conducând cu viteză mai mare de 60-70 de km/h peste limita legală riscă o amendă ce poate ajunge până la de 6.300 de lei şi suspendarea permisulul pentru trei luni. Cu sume cuprinse între 2.600 şi 6.200 de lei, la care se adaugă şase puncte de penalizare, vor putea fi sancţionaţi şoferii care depăşesc cu 30-40 de km/h viteza maxim admisă.Senatorii au decis să ia atitudine şi faţă de cei care fac întreceri la volan (celebrele “liniuţe”) cât şi faţă de cei care utilizează girofar, mijloace de semnalizare acustice de tipul sirenelor ori alte dispozitive din această categorie, în mod ilegal. Aceştia vor fi amendaţi cu 2500 de lei.

Nici “nervoşii” nu scapă de modificările aduse Codului Rutier. Şoferii care frânează brusc, cei agresivi la volan ori cei care fac slalom printre maşini, sau depăşesc coloana de la semafor, rămân două luni fără permis şi scot din buzunar între 700 şi 1.000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxaţi şi motocicliştii – acrobaţi care circulă pe o roată, sau conducătorii auto ori motocicliştii care blochează intersecţiile. O prevedere în plus este cea referitoare la biclişti. Ei vor fi amendaţi cu câte 625 de lei dacă nu circulă pe banda special destinată lor.Amenzile cresc şi în cazuri precum vorbitul la telefonul mobil în timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranţă sau neacordarea de prioritate maşinilor de intervenţie sunt obiceiuri care vor atrage sancţiuni de depăşesc 620 de lei.

2 Thoughts to “Noul Cod Rutier bagă în faliment vitezomanii şi şoferii needucaţi: amenzile depăşesc 6.000 de lei”

  1. Anonim

    NICI NU MAI MA DUC LA VOT CE SENATORII SI DEPUTATII SA TRAIASCA BINE FURA TOATA TARA SI PE NOI PE SOFERII CARE O SA GRESIM IN CIRCULATIE SA SCOT BANI PENTRU EI DA DE UNDE SA ARE SOFERUL CU SALAR MINIM PE ECONOMIE SA PLATESTI AMENDA DE LA 600 DE LEI PINA LA 6000 MII DE LEI SAU CARE NU LUCREAJA SAU CARE SINT SOMERI TREBUIE IMPUSCATI TOTI PARLAMENTARII CA NU APARA PE CETATENII SI PENTRU EI VOTEAZA TOATE LEGILE EI SA TRAIASCA BINE

  2. Da' smecherii/sicanatorii

    care merg pe banda a doua (de viteza), cu 40 Km/h, vorbind la telefon, aia ce amenda iau?

Leave a Comment