Noua lege a asociațiilor: locatarii de la parter vor putea fi scutiți de cheltuielile cu liftul

Într-un bloc de locuințe există întotdeauna câțiva oameni care nu folosesc niciodată liftul și care, adesea, sunt nemulțumiți că sunt obligați să plătească unele sume de bani în legătură cu funcționarea acestuia, deși ei nu se folosesc niciodată de el. Ei trebuie să știe însă că noua lege a asociațiilor de proprietari, recent promulgată, prevede că aceștia vor putea fi exceptați de la unele plăți, arată avocatnet.ro.

Noul cadru legislativ pentru asociațiile de proprietari este Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Ea a fost deja promulgată, dar nu și-a făcut încă apariția în Monitorul Oficial, așa că intrarea ei în vigoare este, momentan, o necunoscută. Dar se va întâmpla anul acesta, fără îndoială (noile reguli nu se vor aplica de îndată ce legea apare în Monitor, ci câteva luni mai târziu).

Această nouă lege prevede că cei care locuiesc la primul nivel al unei clădiri (și care nu folosesc liftul aproape niciodată, neavând de ce) vor putea fi scutiți de a mai plăti ceva pentru consumul de energie de la lift.

„(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună. (5) Prin excepţie de la prevederile alin.(4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin”, scrie în Legea nr. 196/2018.

E important de văzut că nu vorbim de o exceptare care va avea loc automat, ci de o chestiune care, în unele blocuri, poate, nu se va întâmpla. Pentru a se lua decizia scutirii de cheltuială va trebui luată o hotărâre a adunării generale.

Leave a Comment