Ne-am luptat, am câştigat: Cinematograful SCALA şi Planetariul intră în linie dreaptă!

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Zalău desfăşurată joi, la sediul Primăriei, a adus pe masa consilierilor locali un proiect important pentru comunitate: aprobarea predării obiectivului „Cinematograf Scala” Ministerului Dezvoltării, în vederea începerii lucrărilor de reabilitare a acestuia. În ciuda eforturilor autorităţilor susţinute pe parcursul unui an, acest proiect pe care îl aşteaptă toţi locuitorii municipiului nu a reuşit până acum să capteze atenţia acestui minister, de fiecare dată ivindu-se noi piedici sau neînţelegeri ce amânau la nesfîrşit demararea lucrărilor.

Proiectul de hotărâre a fost votat astfel încât, odată realizat un alt pas important, putem să sperăm că demararea lucrărilor nu va avea loc peste mult timp. Primăria a dorit ca acest spaţiu de recreere şi distracţie să arate, la final, cu nimic mai prejos decât sălile de cinema din marile mall-uri din ţară. Proiectul a întâmpinat multe obiecţii dar şi o atitudine nu tocmai prietenoasă din partea ministerului de resort, care ne-a plimbat timp de un an “de la Anna la Caiafa”, totul culminând cu refuzul de a aproba construirea mult-aşteptatului planetarium. “Este prea mult pentru zălăuani”, au exclamat în cor, reprezentanţii ministerului – buni cunoscători, desigur, ai nevoilor, dorinţelor şi vieţii zălăuanilor, în general. Până la urmă, prin efortul conjugat al autorităţilor şi după îndelungi rugăminţi şi insistenţe, acest proiect a rămas în picioare exact aşa cum a fost coneput iniţial, fără să mai fie trunchiat şi ciopârţit după directivele unor specialişti care considerau că cerem prea mult.

Se preconizează aşadar că peste mai puţin de un an, obiectivul va putea fi dat în folosinţă. Vor exista spaţii care vor putea fi comparate cu uşurinţă cu ceea ce marile cinematografe din ţară oferă la ora actuală. O sală de proiecţie 3D, cu posibilitatea de a găzdui şi prezentări, conferinţe, spectacole, cu o scenă de peste 10 metri pătraţi şi o capacitate a sălii de  247 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilităţi; o sală de cinema 3D cu capacitate de 40 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilităţi; un planetarium digital cu 25 de locuri; spaţii pentru vânzarea de bilete, foaier etc. Corpul de clădire în care funcţiona centrala termică va fi desfiinţat şi în locul acestuia, pe acelaşi amplasament va fi construit un corp de clădire în care să fie amplasate echipamente tehnologice şi vestiare, cabine, spaţii sanitare etc.

Toate spaţiile vor fi dotate cu instalaţii de proiecţie şi sonorizare de ultimă generaţie, astfel încât, bucuria oferită de un spectacol cinematografic sau de oricare alt gen să fie una deplină. Nu mai adăugăm decât faptul că ne-am dori ca şi pe exterior, cinematograful să capete o emblemă nouă, luminoasă, să nu mai existe reclame grosolane care să pună în umbră sau să acopere denumirea legendară a acestui spaţiu, păstrând o notă clasică, decentă a unui loc de petrecere a timpului liber care ne-a lipsit multă vreme.

 

 

 

Alte articole

6 Thoughts to “Ne-am luptat, am câştigat: Cinematograful SCALA şi Planetariul intră în linie dreaptă!”

 1. Alfaman

  Banii publici sunt mai intai directionati pt afacerile proprii ale conducatorilor urbei(Aloooo DNA!)si cu ce ramane se mai face una alta. Daca se face.

 2. anonim

  Tichie de margaritar îi lipsea chelului! Zalăucii au de toate:sarăcie cit cuprinde, somaj la fel , locuinte decente gîrlă le mai lipsea „destracția”Asadar vine si bomboana de pe tortpt fraieri.Romînul are nevoie doar de pîine si circ!

 3. Sunt locuri de munca cu sutele ,dar e mai bine …asistati.Nu sunt saraci..,sunt lenesi de pute drumul dupa ei. In special tinerii.. De cinematograf era nevoie ca de aer. O sa/i vedeti pe „saraci” cu ajutor social tot timpul la filme ! Halal legi care incurajeaza NEMUNCA !!!???

 4. Anonim

  Sunt deacord, locuri de munca chiar sunt cu sutele, nu locurile de munca sunt problema sărăciei ci lipsa de interes, lenea si educația. Zalău chiar are nevoie de un cinematograf si chiar mai mult…. Doamne ajuta, cei care au început proiectul sa-l si ducă la bun sfârșit.

 5. Anonim

  Proiectul e pornit de pe vremea lui Capilnasiu

 6. iocan

  Cinematograf= cultura
  Cultura= civilizatie
  Concluzie:
  Carei concluzia Mitica?

  „Lanturile trofice” din societate sunt rationale, trenuie sa sti ce vrei.

  Vrei sa ai succesuri, munceste oriunde, nu poti fi sef de lanceput. Vrei sa te lamentezi stai pe ajutor social.

Leave a Comment