Monument dedicat personalităţilor sălăjene, la Jibou

Un grup statuar dedicat memoriei iluştrilor oameni politici ai Sălajului – Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu – a fost dezvelit şi sfinţit la Jibou, duminică, 28 octombrie. Monumentul a fost realizat de către Primăria Jibou, fiind amplasat în centrul oraşului.

În acest cadrul, edilul Jiboului, Dan Ghiurco, a precizat că într-o primă fază, autorităţile au apelat la un concurs de soluţii la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca, însă pentru că lucrările prezentate au fost într-o „formă stilizată, cu o arhitectură modernă, mai puţin accesibilă publicului larg”, s-a optat, în cele din urmă, pe varianta clasică a unui monument, „într-o arhitectură tradiţională”. Potrivit primarului, grupul statuar se vrea a fi „fi un omagiu adus făuritorilor Marii Uniri, dar şi marilor personalităţi sălăjene care au scris istorie, oameni care au marcat istoria acestui popor, adevăraţi oameni de stat, apărători până la moarte a valorilor morale şi democratice”.

La rândul său, prefectul Florin Florian a afirmat că acest complex statuar „ne vorbeşte despre trecut, dar şi despre prezent şi viitor, pentru că busturile lui Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu vor fi aici şi pentru generaţiile care vor veni, mărturie a interesului generaţiei prezente pentru cinstirea memoriei înaintaşilor noştri. Dacă vine vorba de trecut, cei trei omeni politici de seamă ai Sălajului „ţes” un adevărat „fir roşu” prin istoria României, începând de la Revoluția Română de la 1848, din Transilvania, unde Simion Bărnuţiu a fost unul din organizatori şi conducători, trecând mai apoi la Iuliu Maniu, artizan al Unirii din 1918 şi ajungând până în zilele noastre, la Corneliu Coposu, cu care am avut onoarea să fim contemporani. Sunt personalităţi care au marcat nu doar istoria locurilor nostre, ci şi istoria naţională, motiv pentru care cinstirea lor prin ridicarea acestui complex statuar este o iniţiativă cu adevărat binevenită”.

De asemenea, prefectul a remarcat progresele făcute de administraţia locală în modernizarea oraşului Jibou şi precuparea executivului din cadrul primăriei pentru atragerea de fonduri europene, concretizate în proiecte aflate deja în implementare sau pregătite pentru a fi depuse pentru finanţare.

Alte articole

One Thought to “Monument dedicat personalităţilor sălăjene, la Jibou”

  1. Dan Brancusi

    Cum a dika momunentu o fo realizat de primar? ka e skulpteur? o loat arjila si lut, l-o tokmit si o fokut pe taranisti, ca Baritu parca e mama lu tatsu

Leave a Comment