Minivacanța de 1 Decembrie: Angajații beneficiază de patru zile libere

Românii vor avea o nouă minivacanţă, de 1 Decembrie. Aceştia vor fi liberi din 30 noiembrie până în 3 decembrie. Potrivit Codului Muncii, actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații cu program de lucru obișnuit, de luni până vineri, beneficiază de zile libere legale atât în 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și în 1 Decembrie, când este Ziua Națională a României.

Ultimele două zile de sărbătoare legală ale anului sunt prima și a doua zi de Crăciun. Din moment ce 24 decembrie pică duminica, salariații vor primi liber în 25 și 25 decembrie.

Începând de anul viitor, lista liberelor legale va fi mai lungă, deoarece recent au fost introduse în Codul muncii 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române și 1 iunie – Ziua Copilului.

Cu toate că munca nu este permisă în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba de unitățile sanitare și unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.

„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, scrie în Codul muncii. De asemenea, acordarea de timp liber nu este posibilă, în zilele de sărbătoare legală, pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Prin urmare, acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, conform documentului.

One Thought to “Minivacanța de 1 Decembrie: Angajații beneficiază de patru zile libere”

  1. Cristina

    25 decembrie pica lunea, nu duminica. Deci libere vor fi luni si marti, adica 25 si 26 decembrie.

Leave a Comment