Mărturisirile judecătorului din dosarul E24: “România stă pe o bombă”

Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, dezvăluie, într-o postare făcută recent pe Facebook, detalii din dosarul blocului E24 din Zalău, pe care l-a judecat în urmă cu şapte ani şi în care au fost condamnaţi mai mulţi angajaţi ai E.ON Distribuţie. Dezvăluirile au fost făcute în contextul recentei explozii de la Iaşi, în urma căreia două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 11 au fost rănite.

“În urmă cu şapte ani, am finalizat judecarea unui caz în care era vorba de doi morţi şi 10 răniţi provocaţi în urma unei deflagraţii dintr-un bloc. Probele au arătat că în cursul anilor, de la o conductă stradală de alimentare cu gaz, care s-a corodat în timp, gazul s-a infiltrat în subsolul blocului de unde a pătruns pe lângă conducte în apartamentele de deasupra şi pe casa scării. Într-o dimineaţă, când cineva din apartamentul 3 a aprins bricheta, blocul a sărit în aer: fundaţia blocului a fost afectată, planşeul de la etajul 1 s-a prăbuşit peste cei de la parter, omorând un copil şi un tânăr, casa scării s-a prăbuşit în parte, femeia de la apartamentul 3 a fost aruncată prin peretele cu ferestră în afară şi a scăpat cu viaţă, uşile de la apartamentele superioare au fost catapultate în interior. Din cauza instabilităţii, blocul a fost dărâmat în mod controlat. S-a dovedit că cei care trebuiau să facă detectarea scăpărilor de gaze aveau alte preocupări în timpul programului, iar şefii erau culpabili la rândul lor.

În cursul audierilor, unul dintre inculpaţi, singurul care fusese sincer dintre cei din conducerea EON Gaz, mi-a spus că după privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienţi pentru a înlocui kilometrii de conductă prevăzuţi în contractul de privatizare, astfel încât <<România stă pe o bombă>>, pericolul de explozii uriaşe fiind permanent. Omul a avut dreptate: am urmărit ce s-a întamplat în anii următori în diverse oraşe, ştirile fiind foarte… bogate. Ultima ştire e de acum jumătate de zi”, scria magistratul în 2 august, cu trimitere la explozia de la Iaşi, al cărei bilanţ a fost de doi morţi şi 11 răniţi.

Şapte trimişi în judecată

Tragica întâmplare pe care Cristi Danileţ o prezintă în postarea lui s-a petrecut în 14 septembrie 2007, atunci când 19 familii din Zalău au rămas fără locuinţe, doi tineri, de 14 şi 20 de ani şi-au pierdut viaţa, iar 11 persoane au fost rănite după ce blocul E24, situat pe strada Voievod Gelu, a explodat din cauza unei acumulări de gaze.

În 2010, instanţa a stabilit că organele de conducere şi de execuţie din cadrul Centrului Operaţional Zalău al E.ON Gaz Distribuţie erau vinovate de producerea deflagraţiei, întrucât nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului. Din totalul celor şapte persoane trimise în judecată, şase au fost condamnate, iar una, exonerată. Preşedinte al completului care a soluţionat dosarul a fost Cristi Danileţ, pe atunci vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea.

Astfel, Ionel Petru Vâlcu a fost condamnat la şase ani de închisoare, iar Ovidiu Şuteu la cinci ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei. Ioan Cojan a primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma, câte doi ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendarea executării sub supraveghere. Un singur inculpat, Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.

Judecătorii orădeni au hotărât ca, în solidar cu compania E.On Gaz Distribuţie, cei şase condamnaţi să plătească despăgubiri materiale de peste 460.000 de lei către Primăria Zalău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. O. Fodor” Cluj şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj. În solidar cu compania de gaz, tot ca despăgubiri materiale, condamnaţii au fost obligaţi la plata a peste 3,2 milioane de lei, precum şi daune morale de aproape 700.000 de euro.

“A fost un caz profund, emoţionant, care m-a marcat”, declara Danileţ, la câţiva ani distanţă, în cadrul unei întâlniri publice.

Mărunţiş la recurs

În 2011, Curtea de Apel Oradea a admis recursurile inculpaților și a modificat sentința de la fond. Astfel, Vâlcu Ionel Petru, Şuteu Ovidiu Ioan, Cojan Ioan, Nerţan Silviu, Hidan Marius Mihai şi Cosma Alexandru au primit fiecare trei ani de închisoare cu  suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani, iar cel achitat la fond a primi  şase luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni.

Curtea a redus daunele morale, dispunând ca primii şase, împreună cu E.On Gaz Distribuţie să achite câte 2.000 de euro câtre 65 de persoane. În schimb, a păstrat decizia privind plata despăgubirilor materiale.

Alte articole

Leave a Comment