Mai mulţi demnitari străini au omagiat, la Zalău, victimele Holocaustului

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, reprezentanţi ai Ungariei şi ai Federaţiei Ruse, lideri ai comunităţilor evreieşti din România, istorici, profesori universitari, prelaţi, autorităţi locale, cadre didactice şi elevi au participat marţi, 30 ianuarie, la Zalău, la cea de-a treia ediţie a ceremoniei şi conferinţei dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Evenimentul şi-a propus să aducă un omagiu milioanelor de evrei din Europa, printre care şi circa 8.000 provenind din judeţul Sălaj, care au sfârşit în chinuri în lagărele naziste. „Prin această manifestare dorim să arătăm întregii lumi faptele şi ororile care s-au petrecut în lagărele naziste. Mame, copii, taţi şi bunici au fost transportaţi din întreaga Europă în vagoane de animale către ultima staţie, ultima oprire: infernul de la Auschwitz – Birkenau, unde erau debarcaţi şi aşteptaţi pe rampa de triere de către „Îngerul morţii” – doctorul Mengele, care dedidea asupra vieţii sau a morţii. Familiile erau despărţite printr-o cruzime desăvârşită, copiii erau smulşi din braţele părinţilor şi târâţi lângă un crematoriu şi aruncaţi într-o groapă de 15 metri adâncime, unde, timp de doi ani, focul nu s-a stins. Aceşti martiri nu au morminte. Cenuşa lor a fost aruncată în râurile reci ale Poloniei. În această zi, întreg poporul evreu de pe întreg mapamondul, ne plângem martirii. Memoria şi amintirea lor să fie binecuvântată”, a precizat Dan Has, preşedintele Comunităţii Evreilor Zalău Sălaj.

În 27 şi 29 mai şi 2 iunie 1944, 8.600 de evrei – femei, bătrâni, copii – din judeţul Sălaj, care nu au fost duşi la muncă forţată în Ucraina, au fost deportaţi la lagărul de la Auschwitz, în trei transporturi. Averea le-a fost confiscată, iar evreii au fost duşi pe jos în lagărul de tranzit – Ghetoul de la Cehei, lângă Şimleul Silvaniei. Acolo au fost închişi şi românii şi maghiarii care au încercat să îi ajute pe evreii pe care îi considerau prieteni, vecini şi, mai presus de orice, oameni. Mulţi dintre cei prinşi au fost executaţi, plătind cu viaţa. Alţii au fost deportaţi la Auschwitz. Dintre miile de evrei sălăjeni deportaţi la Auschwitz, doar 150 s-au întors.

În cadrul ceremoniei, după intonarea imnurilor României şi Statului Israel, oficialii prezenţi au aprins lumânări în memoria victimelor Holocaustului, au fost rostite rugăciuni în limbile română şi ebraică şi au fost susţinute prelegeri de profesori universitare, istorici şi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti.
Manifestarea de marţi a fost organizată de Comunitatea Evreilor Zalău Sălaj, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, în parteneriat cu Primăria Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul de Artă Cluj, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău

One Thought to “Mai mulţi demnitari străini au omagiat, la Zalău, victimele Holocaustului”

  1. Anonim

    Speram sa nu se repete niciodata!

Leave a Comment